Ο κερδισμένος αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μπορεί να ευχαριστήσει τον Τραμπ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενημερώθηκε το Σάββατο για την “από λάθος” κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους την Παρασκευή και δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως έπειτα από συνάντηση που είχε με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας

Ο ηγέτης του Ιράν πιεζόταν το τελευταίο διάστημα από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην χώρα, με πηγές από την Τεχεράνη να κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς. Κατά έναν “περίεργο τρόπο” οι ταραχές αυτές και ο αριθμός των νεκρών δεν ήταν στην επικαιρότητα των ειδησιογραφικών πρακτορείων και των ΜΜΕ, σαν ένα δίχτυ προστασίας να είχε σηκωθεί ώστε να μην αμαυρωθεί η εικόνα του Ιράν και την ηγεσίας του

Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν από τους δημοφιλείς Στρατηγού του Ιράν που ήταν υπέρ μια σύγκρουσης με τους Αμερικανούς στο Ιράκ. Ο ίδιος ο Στρατηγός όμως ήταν και αυτός ο οποίος επεδίωκε από μια τέτοια κρίση να γίνει ο ισχυρότερος άντρας στο Ιράν και είχε όλες τις προϋποθέσεις. Μια επιτυχία του έναντι των Αμερικανών στο Ιράκ θα τον εκτόξευε στον Ιρανικό λαό.

Όμως ο Κασέμ Σολεϊμανί πριν προλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο του και το οποίο δεν είχε την έγκριση της σημερινής ηγεσίας του Ιράν, εκτελέστηκε από τους Αμερικανούς.

Μέσα στο Ιράν όμως υπάρχουν και οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι ασκούν την δική τους πολιτική, ακόμα και οικονομική, και ασκούν και ισχυρές πιέσεις πολιτικές στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το Σάββατο ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν από λάθος, ένα πόλιτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από δικό τους αεροδρόμιο(!), και ο λόγος που καταρρίφθηκε ήταν πως το πέρασαν για πύραυλο Κρουζ με την κατάρριψη να γίνεται με πύραυλο μέσου βεληνεκούς(!)

Μετά από αυτές τις δύο εξελίξεις είναι βέβαιο πως ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ παραμένει ο ισχυρός άντρας, γίνεται “ήρωας” στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας αφού θα τιμωρήσει τους ένοχους και θα εργαστεί προς μια ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις ΗΠΑ.

Πόσο όμως έχουν αποδυναμωθεί οι δυνάμεις που θέλουν την σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα φανεί το επόμενο διάστημα

ViaDiplomacy Newsroom