Ο κόσμος έχει την χειρότερη εικόνα για τις ΗΠΑ την τελευταία 20ετία λόγω Covid-19

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται η εικόνα των ΗΠΑ μεταξύ των άλλων πλούσιων χωρών του πλανήτη, λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε η Ουάσινγκτον την πανδημία του νέου κορονοϊού, αλλά και επειδή πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew Research Center, μόνο μια από τις 13 χώρες, η Νότια Κορέα, έχει θετική άποψη (ποσοστό 56%) για τις ΗΠΑ. Στη Βρετανία, τον ιστορικό σύμμαχο των ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 41%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Στη Γαλλία, θετική άποψη εκφράζει μόνο το 31% και στη Γερμανία το 26%. Παραπλήσια ποσοστά είχαν καταγραφεί το 2003, μετά την εισβολή στο Ιράκ για την οποία διαφωνούσε η Ευρώπη.

Στο σύνολο των 13 χωρών, μόνο το 15% του πληθυσμού πιστεύει ότι οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν σωστά την κρίση του νέου κορονοϊού. Οι νεκροί από την Covid-19 στις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 200.000.

Στο εξωτερικό, η δημοτικότητα του Τραμπ είναι πολύ χαμηλή: το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ιαπωνία (25% έχει θετική άποψη για τον Αμερικανό πρόεδρο) και το χαμηλότερο, μόλις 9%, στο Βέλγιο.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom