Ο νέος πρέσβης του Ισραήλ Νοάμ Κατς: Στόχος η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και Ελλάδας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα

Τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε σήμερα ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Nόαμ Κατς. Διπλωμάτης καριέρας από το 1994, ο Νοάμ Κατς σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.

Ειδικότερα, επισημαίνεται, σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των σχέσεων στους τομείς της πολιτικής, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, του εμπορίου και των επιχειρήσεων, του τουρισμού, της γεωργίας, του περιβάλλοντος, των θρησκευτικών υποθέσεων και του πολιτισμού. Παράλληλα, τονίζεται πως προσβλέπει σε συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους του Ισραήλ σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα και την ενέργεια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα έγραψε: «Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων και φιλίας μεταξύ των δύο κρατών μας, με στόχο την προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα».

Πριν έρθει στην Αθήνα, ο πρέσβης υπηρέτησε για επτά χρόνια ως ανώτερος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ. Ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας, ήταν υπεύθυνος για τη δημόσια διπλωματία του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, επιφορτισμένος με την ανάπτυξη στρατηγικών επικοινωνίας για 108 διπλωματικές αποστολές.

Προηγουμένως, ο πρέσβης Κατς υπηρέτησε ως υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον (2009-2014), διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ (2007-2009), πρεσβευτής του Ισραήλ στη Νιγηρία, την Γκάνα και τη Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) (2002-2007), αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (2000) και εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στη Ρώμη (1998-2000). Πριν από αυτό, υπηρέτησε στα Τμήματα Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Λάγος της Νιγηρίας.

Ο Νοάμ Κατς έχει πτυχίο στην Ιστορία και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Είναι απόφοιτος του προγράμματος Wexner Senior Leadership στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (2017). Διοικητής πεζικού στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ανήλθε στο βαθμό του ταγματάρχη κατά τη διάρκεια της εφεδρικής του υπηρεσίας και έλαβε ειδική διάκριση για τη στρατιωτική του θητεία. Δίδαξε Ιστορία και Αγωγή του Πολίτη στο λύκειο του Κιμπούτς Cabri, όπου έζησε για αρκετά χρόνια πριν ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα.

Ο Νόαμ Κατς γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1964. Είναι παντρεμένος με την Εϊνάτ και είναι πατέρας τριών παιδιών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom