Ο Νταβούτογλου ενισχύει με νομοσχέδιο τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας – Στόχος ο έλεγχος των Κούρδων

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ηγέτης του φίλο- κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς αντάλλαξαν βαριές κουβέντες με αφορμή την εισαγωγή ενός κυβερνητικού νομοσχέδιου για την ασφάλεια που παρέχει σαρωτικές εξουσίες στις αρχές επιβολής νόμου. Η ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποτρέψει την επανάληψη ενός «νέου Kobani» μέσα στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Ντεμιρτάς και τον κατέστησε υπεύθυνο σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman για το οποιοδήποτε ξέσπασμα βίαιων κουρδικών διαμαρτυριών επειδή ισχυρίστηκε ότι οι μόνο οι πολίτες αν αποφασίσουν να βγουν στους δρόμους μπορούν να αποτρέψουν το νέο νομοσχέδιο. Παράλληλα ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «ο Ντεμιτράς χρειάζεται ο ίδιος τη δημόσια τάξη και ότι περνάμε αυτό το νομοσχέδιο ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα της 6ης και 7ης Οκτώβριου». Τότε περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που προκλήθηκαν με αφορμή την πολιορκία της συριακής κουρδικής πόλης Kobani από το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS). Οι Κούρδοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή η κυβέρνηση της Αγκυρας δεν επέτρεπε στους μαχητές του PKK να βοηθήσουν τους σύριους ομοεθνείς τους στην μάχη του Kobani

Το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια θα δώσει εξουσίες στην αστυνομία να διεξάγει έρευνες στα σπίτια και στους χώρους εργασίας των υπόπτων καθώς και στων απλών πολιτών, με βάση μόνο τη δικαιολογία της «εύλογης υποψίας». Οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν έρευνα και θα προβαίνουν σε συλλήψεις αφού δεν θα ισχύει πλέον η ανάγκη για «στοιχειοθετημένη υποψία».

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.