Ο παγκόσμιος εμπορικός βραχίονας της Lukoil μειώνει τις δραστηριότητές του μετά τις κυρώσεις

Ο ελβετικός εμπορικός βραχίονας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil μείωσε τις δραστηριότητές του αφού η εταιρεία πετρελαίου έκοψε την προσφορά κεφαλαίου για να εγγυηθεί σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιθωρίου κέρδους μετά τις κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Reuters.

Η Litasco, η οποία διακινούσε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εστιάζει τώρα στην αποστολή αργού στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια της Lukoil και στην πώληση διυλισμένων προϊόντων, ανέφεραν οι έμποροι.

Ένας εκπρόσωπος της Litasco ανέφερε σε δήλωση ότι υπήρξε μια «φυσική προσωρινή μείωση της εταιρικής μας δραστηριότητας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε εντός της επαρκούς δεξαμενής ρευστότητάς μας».

Οι ρωσικές εταιρείες και οι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου δεν μπόρεσαν να ανοίξουν πιστωτικές επιστολές από δυτικές τράπεζες για να καλύψουν τις αγορές τους.

Οι εμπορικές εταιρείες έχουν γίνει επιφυλακτικές όσον αφορά την αντιμετώπιση της Litasco λόγω πιστωτικών ανησυχιών.

Ο Litasco κλήθηκε να σταματήσει την αντιστάθμιση του αργού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να διατηρήσει μετρητά, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Litasco έχει μια «τακτική διαδικασία που επιτρέπει τη διακριτική αντιστάθμιση για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρησιμοποίησης του περιθωρίου κέρδους».

Οι έμποροι της Lukoil μεταφέρουν αργό στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια τους και εμπορεύονται τα διυλισμένα προϊόντα τους, αλλά η εταιρεία μείωσε απότομα τις αγορές αργού από τρίτους για προμήθεια ή εμπορία διυλιστηρίων, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Litasco είπε ότι δεν έχει αλλάξει την πολιτική της για την προμήθεια διυλιστηρίων.

Ο Όμιλος Lukoil κατέχει τέσσερα διυλιστήρια στη Ρωσία και άλλα τρία διυλιστήρια στην Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Έχει επίσης 45% συμμετοχή σε διυλιστήριο στην Ολλανδία. Η συνολική δυναμικότητα αυτών των διυλιστηρίων είναι 80,4 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Litasco έχει επίσης μειώσει σημαντικά τις εμπορικές εκπομπές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα, οι οποίες συνέβαλαν σε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με έναν έμπορο.

«Το φυσικό αέριο και η ενέργεια είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη Litasco και ενώ η ένταση των δραστηριοτήτων και του κεφαλαίου που αναπτύσσεται μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, αυτό παραμένει μια βασική στρατηγική για το μέλλον», είπε ο εκπρόσωπος.

ViaDiplomacy Newsroom