Ο ΠΟΥ συντάσσεται με την θεωρία της Κίνας; – Ο ιός προϋπήρχε των κρουσμάτων στην Ουχάν αναφέρει

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι “δεν αποτελεί έκπληξη” η αναφορά κρούσματος κορωνοϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.

“Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ στη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ο ίδιος ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια “νέα και σαφέστερη εικόνα” της πανδημίας.

Γαλλικό νοσοκομείο, το οποίο επανέλεγξε παλαιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα.

Η κατάσταση διεθνώς

Ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν στην Ισπανία εξαιτίας του κορωνοϊού παρέμεινε κάτω από τους 200 σήμερα για τρίτη διαδοχική ημέρα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας 185 θανάτους μέσα σε 24 ώρες.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα από την Covid-19 αυξήθηκε σήμερα στους 25.613 από 25.428, ανακοίνωσε το υπουργείο, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 219.329, από 218.011 που ήταν μια μέρα πριν.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 10.102 νέα κρούσματα στη Ρωσία, έναντι 10.581 την προηγούμενη ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 155.370 κρούσματα της covid-19. Επίσης τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 95 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 1.451.

Η ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς θα γίνει με τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω των τεχνολογικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το εκπαιδευτικό δυναμικό και το σύνολο των μαθητών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Βάλτσεφ.

Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR), τα μαθήματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται διαδικτυακά και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μόνο για τις πιο σημαντικές εξετάσεις.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους υποψηφίους για την ανώτατη εκπαίδευση στα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 1.689 και των θυμάτων σε 78. Περίπου 190 μέλη του υγειονομικού προσωπικού σε όλη τη χώρα έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων μετά τις 15 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λούντοβιτς Ορμπαν, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η επανέναρξη της δραστηριότητας των εστιατορίων δεν θα πραγματοποιηθεί την ίδια χρονική περίοδο.

“Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν ξανά. Τα ξενοδοχεία δεν θα υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς (που εφαρμόζονται λόγω του κορωνοϊού) μετά τις 15 Μαΐου.

Ωστόσο, οι περιορισμοί θα διατηρηθούν για τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ. Αυτά θα παραμείνουν κλειστά”, ανέφερε.

“Η επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου που πραγματοποιήσαμε, έδειξε ότι τα εστιατόρια -ειδικά οι κλειστοί χώροι- παρουσιάζουν τους υψηλότερους επιδημιολογικούς κινδύνους. Και μάλλον θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτούς τους περιορισμούς για εστιατόρια, τουλάχιστον για τους κλειστούς χώρους, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού στη Ρουμανία λήγει στις 14 Μαΐου και δεν θα παραταθεί, αλλά η χώρα θα εισέλθει στις 15 Μαΐου σε κατάσταση επιφυλακής. Ο κ. Ορμπαν αναφέρθηκε και στην επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα, επισημαίνοντας πως “αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης και κατά συνέπεια στην αύξηση της παραγωγής”.

ViaDiplomacy Newsroom