Ο Πούτιν απειλεί τις Ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν πυρηνικά των ΗΠΑ

Σε μια δήλωση εντυπώσεων πριν την συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πούτιν ανέβασε τους τόνους προειδοποιώντας, λίγο αργά είναι η αλήθεια, πως όποια χώρα φιλοξενήσει πυρηνικά των ΗΠΑ θα μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει, και μάλιστα άμεσα, εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία. «Για να απαντήσω στην ερώτησή σας χωρίς περιστροφές, μπορούμε να ανταποδώσουμε», είπε ο ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνησή του αν ο Τραμπ υλοποιήσει αυτό που ανήγγειλε και η χώρα του αποχωρήσει από την INF. «Μπορούμε, και θα είναι πολύ γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό»

«Αν οι ΗΠΑ πράγματι αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν με αυτούς τους πυραύλους (μέσου βεληνεκούς) που θα εμφανιστούν για άλλη μια φορά. Εάν τους εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, φυσικά η αντίδρασή μας θα είναι να το αντικαθρεπτίσουμε αυτό, και οι ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να τους φιλοξενήσουν, αν τα πράγματα φθάσουν τόσο μακριά, πρέπει να καταλάβουν ότι θα βάλουν την επικράτειά τους την ίδια σε κίνδυνο εάν υπάρξει ένα πλήγμα αντιποίνων».

Το ερώτημα που έχει άμεση απάντηση είναι ποια χώρα θα μπορούσε να στοχοποιήσει η Ρωσία, χώρα του ΝΑΤΟ; Η ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας θα ήταν άμεση, και μάλιστα αυτή την στιγμή που μιλάμε, το ΝΑΤΟ εκπαιδεύεται στην Βόρεια Θάλασσα για αυτό το σενάριο, στην άσκηση Trident Juncture 2018

Δεν αντέχει τον στρατιωτικό ανταγωνισμό η Ρωσία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της, μια δεκαετία σχεδόν προσπαθούν να σύρουν τον Πούτιν σε έναν συμβιβασμό όσο αφορά την Ανατολική Ευρώπη και την Βόρεια Θάλασσα. Ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές, θα έδινε την δυνατότητα στις ΗΠΑ να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα τον κύριο εχθρό της που είναι η Κίνα.

Σε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως όπλο την “κούρσα” των εξοπλισμών. Η Ρωσία έχει μια 20ετία που βγήκε από την βαθιά της οικονομική κρίση, ένας αγώνας εξοπλισμών αυτή την στιγμή και πόσο μάλιστα πυρηνικών, θα ήταν δύσκολο να την αντιμετωπίσει, με συμβατικά μέσα

ViaDiplomacy Newsroom