Ο πρόεδρος της Κροατίας Μιλάνοβιτς: Αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν γενοκτονία

Η εφημερίδα «Danas» με έδρα το Βελιγράδι έγραψε ότι ο Μιλάνοβιτς είπε στο δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής Μπρντο-Μπριούνι στη Σλοβενία, ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν γενοκτονία. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ υποστήριξε τις δηλώσεις του Μιλάνοβιτς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μιλάνοβιτς είπε ότι η γενοκτονία μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, αλλά ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν γενοκτονία.

Ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , Σεφίκ Τζαφέροβιτς, κατέκρινε τον Μιλάνοβιτς ενώ οι άλλοι ηγέτες στο τραπέζι συμφώνησαν με τον Τζαφέροβιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό.

Μετά τη δήλωση του Μιλάνοβιτς που αρνείται τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, ο Σύλλογος Μητέρων της Σρεμπρένιτσα εξέδωσε δήλωση ότι δεν θέλουν πλέον ο Μιλάνοβιτς να παρίσταται στις εορταστικές τελετές που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιουλίου.

Η Ισλαμική Ένωση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς, επισημαίνοντας ότι η άρνηση της γενοκτονίας έγινε από τον πρόεδρο ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Μιλάνοβιτς είχε προκαλέσει στο παρελθόν αντιδράσεις με τις δηλώσεις του ότι προσπάθησε να υποτιμήσει τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα συγκρίνοντάς την με άλλες γενοκτονίες. 

ViaDiplomacy Newsroom