Ο Πρόεδρος της Σερβίας θέτει τις ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή

Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε υψηλό στρατιωτικό συναγερμό βάσει διατάγματος που εξέδωσε ο Πρόεδρος και Ανώτατος Διοικητής Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Vecernje Novosti .

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σέρβος πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα με το οποίο διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να μετακινηθούν αμέσως στα διοικητικά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια .

Ο Βούτσιτς κάλεσε επίσης τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον τερματισμό της βίας που διαπράττεται εναντίον του σερβικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε η έκθεση.

Η κίνηση του Σέρβου προέδρου έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε τέσσερις δήμους με Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια, όπου Κοσοβάροι αστυνομικοί επιβολής του νόμου προσπαθούν να καταλάβουν διοικητικά κτίρια παρά τις προσπάθειες των κατοίκων να τα υπερασπιστούν. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούστηκαν σειρήνες, διακοπές στις κινητές επικοινωνίες και χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Νωρίτερα, ο Ιγκόρ Σίμιτς, αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια, δήλωσε ότι οι Σέρβοι θα αντεπιτεθούν κατά του καθεστώτος Κούρτι την 1η Ιουνίου, χρησιμοποιώντας “όλα τα διαθέσιμα μέσα” για να προστατευθούν εάν συνεχιστεί η δίωξη και η παραβίαση των δικαιωμάτων των Σέρβων. Ο πολιτικός τόνισε ότι τα εγκαίνια του Erden Atic, ενός Αλβανού από το Κοσσυφοπέδιο που εξελέγη επικεφαλής του δήμου της Βόρειας Kosovska Mitrovica στις 23 Απριλίου, ήταν σύμβολο της κατοχής της περιοχής.

Τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις δήμους – Zvecan, Zubin Potok, Leposavic και North Mitrovica – στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας στις 23 Απριλίου. Τα μέλη της Σερβικής Λίστας μποϊκόταραν την ψηφοφορία, επικαλούμενη την αποτυχία της Πρίστινα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ως αποτέλεσμα, η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε μόνο το 3,47% λόγω του μποϊκοτάζ από τον σερβικό πληθυσμό.

ViaDiplomacy Newsroom