O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Θράκη – Μήνυμα σε Τουρκία και εθνομηδενιστές

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται σήμερα την Κομοτηνή σε μια ευαίσθητη περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να κλιμακωθεί από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η προσφυγή στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Φυσικά η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά εντάσσεται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα αλλά πάντα η επίσκεψη πρωθυπουργού στην ακριτική Θράκη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία αλλά και στους εθνομηδενιστές οι οποίοι έχουν βαφτίσει τη «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης ως «τουρκική μειονότητα».

Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική που προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η τριμερή συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας και η στήριξη του Ισραήλ απομονώνουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Η Θράκη αποτελεί και αυτή μια βασική εθνική προτεραιότητα και της δίνεται η δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει και αναπτυχθεί εκμεταλλευόμενη τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP που θα καταστήσει την χώρα μας σημαντικό διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο που θα συνδέει την Ευρώπη με την Κασπία Θάλασσα.

Οι μνήμες της τουρκικής προκλητικότητας παραμένουν ακόμα νωπές από την «αθώα» δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα ελληνό – τουρκικά σύνορα όπου ευρισκόμενος στην ελληνική πλευρά των συνόρων «αναρωτήθηκε» αν βρίσκεται στην ελληνική ή τουρκική πλευρά.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική και οικονομική της διείσδυση στη Θράκη καθώς ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι «η Θράκη έχει ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία και όταν μιλάμε για τη Θράκη εννοούμε και την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, το Kircaali και το Deliorman της Βουλγαρίας, ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και την Βοσνία.» Η τουρκική διείσδυση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Θράκη και έχει ως «αιχμή του δόρατος» το τουρκικό Προξενείο και τους μηχανισμούς προπαγάνδας που έχει στήσει.

Η Θράκη δεν απειλείται όπως υποστηρίζουν αναλυτές (μόνον) από τους Τούρκους αλλά και από την ακινησία και υποκριτική τακτική που ακολουθεί τμήμα της τοπικής πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ηγεσίας η οποία βαπτίζει την ανεκτικότητα και την αβελτηρία ως «πνεύμα συνύπαρξης» και σε πνεύμα τοπικής συνδιαλλαγής αφήνει την πραγματικότητα να αυτορυθμίζεται».

Η Θράκη υπονομεύεται και από (α) τους εθνομηδενιστές που επικαλούνται την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» και σε κάποιο βαθμό λειτουργούν ως «Δούρειος Ίππος» της Τουρκίας και (β) από πολιτικές που σαμποτάρουν την κατασκευή του αγωγού TAP που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ομως η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί που ακολουθούνται και ενισχύονται και από το κέντρο με επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις δίνουν πνοή στην ακριτική περιοχή, όπως και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μικρομεσαίους και μεγαλύτερους επιχειρηματίες.

Η Θράκη υπονομεύεται και από όσους δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και από όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ. Αγνοώντας ότι η χώρα μας θα απομονώνονταν στρατιωτικά και θα πρόσφερε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην Τουρκία, που εν απουσία μας θα προωθούσε ανενόχλητη τα εθνικά της συμφέροντα μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία και όχι μονο.

Όμως η παρουσία ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων με την πυκνή συγκέντρωση στρατεύματος σε κομβικά σημεία είναι η μόνη που εγγυάται ότι η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να διασπάσει πρώτη τις αντίπαλες γραμμές και θα έχει τη δυνατότητα να αποκόψει αμέσως, μ’ έναν κυκλωτικό ελιγμό σχεδόν επί τόπου, μεγάλες εχθρικές μονάδες.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2014 στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2014» ότι η «Θράκη είναι μια από τις πιο ασφαλείς γωνιές της Ελλάδας μας. Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις Ένοπλες Δυνάμεις για αυτή την εξαίρετη, από κάθε πλευρά, άσκηση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της Πατρίδας μας και επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ, είδαμε με υπερηφάνεια τη δύναμη, την αξιοπρέπεια και το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων»

Οι πρόωρες εκλογές δημιουργούν κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν και σε νέες εκλογικές αναμετρήσεις από τη στιγμή που θεωρείται δύσκολο το πρώτο κόμμα με βάση τις δημοσκοπήσεις να κατακτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην εξωτερική πολιτική καθώς η έλλειψη σχηματισμού μιας ελληνικής κυβέρνησης με σαφή προσανατολισμό και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις θα φέρει σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση τη χώρα μας.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.