Ο Πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει εγγράφως με τους όρους της Τρόικα μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα!

Του Γ. Παπαδόπουλου- Τετράδη

Πηγή : Liberal

Το δημοψήφισμα, του οποίου χτες ζήσαμε τη δεύτερη επέτειο, δεν ήταν απλώς μια εξαπάτηση του 62% του λαού που ψήφισε «όχι» και μια λάσπη κατά του 38% του λαού που ψήφισε «ναι». Ήταν μια σειρά από πολύ χοντρά ψέματα που ειπώθηκαν πριν και μετά στο λαό. Ψέματα, που δεν έχουν αναδειχτεί μέχρι σήμερα και που καλύφθηκαν από τη σκόνη των κραυγών που πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν μέχρι σήμερα.

Πρώτο ψέμα ήταν ότι το δημοψήφισμα γίνεται για να αποφασίσει ο λαός τι θα κάνει η κυβέρνηση με το τελεσίγραφο της τρόικας που απαιτούσε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, αύξηση φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έξι μέρες νωρίτερα είχε αποδεχτεί με επιστολή του στον κ Νταϊσενμπλουμ και τους άλλους της τρόικας τους όρους ,τους οποίους ο ίδιος καλεί το λαό να απορρίψει (!) και συγκεκριμένα, το Α’ κείμενο στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος!

Πιο απλά, με την επιστολή του με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015:

1.Αποδέχεται όλο το φορολογικό πακέτο εκτός από την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

  1. Αποδέχεται την κατάργηση του ΕΚΑΣ
  2. Αποδέχεται την συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια από τον Οκτώβριο
  3. Αποδέχεται τη φορολογία στους αγρότες
  4. Αποδέχεται όλες τις ιδιωτικοποιήσεις εκτός από του ΑΔΜΗΕ
  5. Αποδέχεται τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε βάθος χρόνου
  6. Αποδέχεται να μπει το ασφαλιστικό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Δεύτερο ψέμα ήταν ότι απέρριψε στις 17 ώρες διαπραγμάτευσης κάθε ιδέα για νέο μνημόνιο!

Η αλήθεια είναι ότι στην ίδια επιστολή προς τον Ντάισενμπλουμ υποβάλλει αίτημα για νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με βάση τα άρθρα 12,13 και 16 αυτού του μηχανισμού, που αναφέρουν ρητά “επιβολή μνημονίου με “αυστηρούς όρους” και “πρόγραμμα συνεχούς επιτήρησης”!!!

Τρίτο ψέμα ήταν ότι απέρριπτε την ανάμιξη του ΔΝΤ!

Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο 13 του ESM, που αποδέχτηκε ο κ Τσίπρας αναθέτει ρητά τη διαπραγμάτευση μνημονίου στην ΕΕ και επικουρικά στο ΔΝΤ!!! Ξέροντας ότι η συντριπτική πλειονότητα της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία δεν δεχότανε πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ!

Τέταρτο ψέμα ήταν ότι “έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλύτερες προτάσεις” μετά την απειλή δημοψηφίσματος.

Η αλήθεια είναι ότι αφού η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ξαφνικά και χωρίς να εξηγήσει τους λόγους, αφήνοντας σύξυλο τον υπεύθυνο διαπραγματευτή κ Χουλιαράκη, ο ίδιος ο Γιουνκέρ στο Eurogroup του Σαββάτου, χωρίς την ελληνική αντιπροσωπεία πρόσφερε ευνοϊκότερες προτάσεις από εκείνες που είχε συμφωνήσει ο κ Τσίπρας εγγράφως!

Αυτές τις προτάσεις ο πρωθυπουργός δεν τις συζήτησε ούτε τις κοινοποίησε στο λαό. Αντίθετα, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης, μόλις έγιναν γνωστές τις χαρακτήριζε ψευδείς! Και προχώρησε σε δημοψήφισμα με τις χειρότερες προηγούμενες. Στις οποίες, όμως, είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός ερήμην του λαού!

Πέμπτο ψέμα ήταν ότι στην κυβέρνηση δόθηκε τελεσίγραφο να συμφωνήσει με τους δανειστές αλλιώς θα σταματούσαν οι διαπραγματεύσεις και θα ξεκινούσε η διαδικασία GREXIT.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδία η κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είχε αιφνιδιαστικά κόψει την επαφή με την τρόικα, χωρίς να μετρήσει τις ενδεχόμενες συνέπειες! Και μάλιστα, την ώρα που προχωρούσε σε σημείο πιο ικανοποιητικό απ αυτό που περιγράφει επισήμως, όπως μπορεί να μαρτυρήσει ο επικεφαλής των Ελλήνων διαπραγματευτών κ Χουλιαράκης! Κανένα τελεσίγραφο δεν της δόθηκε. Διεξαγόταν διαπραγμάτευση!

Γιατί το έκανε αυτό ο πρωθυπουργός; Επειδή κάποιος στρατηγικός (αν)εγκέφαλος έπεισε  ότι μπορεί να κερδίσει ουσιαστικά περισσότερα η κυβέρνηση αν απειλούσε με δημοψήφισμα! Αφού είχε καλύψει ήδη τα νώτα της με την επιστολή αποδοχής των… σκληρότερων μέτρων!!

Έκτο ψέμα ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες.

Η αλήθεια είναι ότι με πάνω από 40 δις που είχαν φύγει και έφευγαν από τις τράπεζες, οι τράπεζες θα έκλειναν για την προστασία των υπόλοιπων διαθεσίμων τους γιατί αλλιώς το σύστημα θα κατέρρεε έτσι κι αλλιώς. Το κλείσιμο ήταν μονόδρομος μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος.

Με κλειστές τράπεζες ποιος ηλίθιος πίστευε ότι  χώρα με οποιαδήποτε κυβέρνησης θα είχε διαπραγματευτική δυνατότητα για όσα χρόνια θα διαρκούσαν τα capital controls;

Έβδομο ψέμα ήταν ότι οι αγορές κλονίστηκαν από την απόφαση για το δημοψήφισμα μπροστά στην προοπτική να φύγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα και να ήθελε δεν μπορούσε να πάει σε δικό της νόμισμα! Ούτε Ρώσοι, ούτε Ιρανοί, ούτε Κινέζοι δέχτηκαν να στηρίξουν ένα τέτοιο νόμισμά. Χωρίς νομισματική στήριξη δεν μπορείς να έχεις δικό σου νόμισμα. Και, εκατοντάδες τρισεκατομμύρια ευρώ δεν θα έτρεμαν μη και αυτοκτονήσει το ένα τρις πραγματικό άνοιγμα που έχει η Ελλάδα! Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, που η ευελιξία του στη λογιστική και τραπεζική απάτη είναι αξεπέραστη στο να κερδίζει χρόνο και με πάνω από 100 τρις δολάρια (λέγε με αγορές) να ψάχνουν να βρουν πού θα τοποθετηθούν. Με τη χώρα να είναι απολύτως εξαρτημένη από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Χωρίς άλλη εναλλακτική.

Όγδοο ψέμα ήταν ότι «ο δημοκρατικός λαός ψήφισε με 62% όχι στον εκβιασμό των δανειστών και στην υποταγή της χώρας».

Η αλήθεια είναι ότι η Άγγελα Μέρκελ μόλις της είπε ο κ Τσίπρας ότι θα κάνει δημοψήφισμα του είπε ρητά ότι το «όχι» σημαίνει όχι στην ευρωζώνη και αποπομπή απ αυτήν. Πράγμα που ο πρωθυπουργός έκρυψε από το λαό. Για τους δανειστές ο λαός, χωρίς να το ξέρει, ψήφισε όχι στο ευρώ. Και αποδείχτηκε από την τρομάρα του κ Τσίπρα εκ των υστέρων και από τη στροφή 180 μοιρών που έκανε, μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι», μόλις του αναγγέλθηκε ότι η γερμανική απειλή ξεκινά να εφαρμόζεται!

Το δυστύχημα για τον ίδιο το λαό ήταν και είναι ότι το ένα τρίτο μετά από δύο μήνες πήγε και ξαναψήφισε αυτούς που τον εξευτέλισαν! Ίσως η κατάρα του είναι ότι την τραβάει η όρεξή του την κοροϊδία. Και ότι το ένα τρίτο καθορίζει τη ζωή των δύο τρίτων. Ωραία Δημοκρατία!

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.