Ο ρόλος των ιδιωτών επενδυτών Τρέχει να προλάβει τώρα η κυβέρνηση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Για το «μεγάλο παιχνίδι με τις τράπεζες», όπως η ίδια το χαρακτηρίζει,  προετοιμάζεται η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων και την έναρξη της εφαρμογής του μνημονίου, με ορίζοντα κατ’ αρχάς την πρώτη αξιολόγηση του Νοεμβρίου.
Μετά από την πολύμηνη περιπέτεια με τη δραματική εξέλιξη των capital controls που έφεραν το τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού και προκάλεσαν ή και προκαλούν ακόμα δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία της αποκατάστασης της λειτουργίας του το συντομότερο δυνατό.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει, όπως έχουν δηλώσει και δημοσίως στελέχη του, να αρθούν τα capital controls το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2016 και άρα η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και κατ’ επέκταση την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, μείζον στοίχημα, «οικονομικό και πολιτικό ζήτημα υψίστης σημασίας», όπως λένε στελέχη της.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι με την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης συναρτώνται όχι μόνο θέματα που σχετίζονται με τις καταθέσεις των πολιτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ο ιδιοκτησιακός έλεγχος των τραπεζών που αφορά το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής.

Κυρίως εκτιμά ότι «η οριστική απάλειψη του κινδύνου κουρέματος των καταθέσεων θα επέλθει με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του έτους» και θεωρεί ότι «το “παιχνίδι” γύρω από την έλεγχο της ιδιοκτησίας θα κριθεί από το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα οριστεί μέσα στον μήνα, παράγοντας που συναρτάται και με τις ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια».

Το μεγάλο πρόβλημα πάντως είναι – και το αναγνωρίζουν οι πιο ψύχραιμοι κυβερνητικοί παράγοντες – η διαφαινόμενη απροθυμία των ιδιωτών επενδυτών να συμμετέχουν στο εγχείρημα, όπερ σημαίνει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι, ότι και το κόστος θα είναι τεράστιο για το δημόσιο και το πρόβλημα του ελέγχου θα προκαλέσει νέα ερωτηματικά και αβεβαιότητες.

ViaDiplomacy Newsroom