Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στo Κυπριακό

Την ερχόμενη Δευτέρα και συγκεκριμένα μετά το τέλος του επίσημου δείπνου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να ανακοινωθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Το αν ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα έχει αποτελέσματα και θα επιφέρει τη λύση θα το δείξει η πορεία.

Τα μόνιμα – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία του Κυπριακού» σύμφωνα με τον κυβερνητικός Εκπρόσωπο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος διευκρίνισε ότι «αυτό είναι κάτι που χαιρετίζουμε». Το θέμα όμως είναι σύμφωνα με αναλυτές τα μόνιμα – κράτη μέλη του ΣΑ να αντιληφθούν αυτή τη φορά ότι Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί και να χρησιμοποιήσουν τους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν για να συνετίσουν την Τουρκία. Ο Ακιντζί ενδέχεται να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα χωρίς τουρκικές παρεμβάσεις.

Την επανέναρξη των συνομιλιών σχολίασε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καθώς κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο του λαού να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, σοβαρά και εποικοδομητικά έχοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Αυτή, είπε, είναι η υπόσχεση που δίνει το ΑΚΕΛ στον κυπριακού λαό, σημειώνοντας ότι η διαδικασία που θα αρχίσει εντός Μαϊου θα είναι δύσκολη, όχι απλή και εύκολη. Παράλληλα ο Κυπριανού αναφέρθηκε σε παράθυρο ευκαιρίας, μετά και την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, το οποίο θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί στο τραπέζι.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ευελπιστεί και αυτή σε μια λύση μέχρι του τέλους του έτους σύμφωνα με δηλώσεις στην εφημερίδα Χουριέτ του διαπραγματευτή της Οζντίλ Ναμί, ο οποίος επεσήμανε ότι θα είναι μια δύσκολη περίοδος και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν με αποδοχή των συμφωνιών που έγιναν με την ε/κ πλευρά μέχρι σήμερα.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.