Ο Σούνακ απέπεμψε σύμβολο της κυβέρνησης που ζήτησε να υπάρξει «μόνιμη εκεχειρία» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέπεμψε σύμβολο της κυβέρνησης του που ζήτησε να υπάρξει «μόνιμη εκεχειρία» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο βουλευτής Πολ Μπρίστοου των Συντηρητικών ήταν ως σήμερα κοινοβουλευτικός γραμματέας της υπουργού Τεχνολογίας Μισέλ Ντόνελαν.

Ο Μπρίστοου διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του πρωθυπουργού και ζήτησε κατάπαυση του πυρός, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο της «συλλογικής τιμωρίας» του λαού της Γάζας «για τα εγκλήματα της Χαμάς».

Σε επιστολή που έστειλε στον Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα είχε παροτρύνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» για να «σωθούν ζωές» και «να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο». Η επιστολή ήλθε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Daily Telegraph τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνει το Politico, η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει ανθρωπιστική «παύση» στη σύγκρουση, ωστόσο ο Σουνάκ δεν έχει φτάσει στο σημείο να ζητήσει πλήρη κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Χαμάς από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Ο Μπρίστοου είναι ο πρώτος πρωτοκλασάτος βουλευτής από τους Συντηρητικούς ή και τους Εργατικούς που αποπέμπεται επειδή αποκλίνει από τη γραμμή των ηγεσιών των κομμάτων για τον πόλεμο.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ έχει δεχθεί μάλιστα πιέσεις από το δικό του κόμμα, αφού υποστήριξε τη θέση του Σουνάκ (που είναι κι αυτή των ΗΠΑ και της ΕΕ) να ζητήσει ανθρωπιστικές «παύσεις» στη σύγκρουση, αντί για κατάπαυση του πυρός.

ViaDiplomacy Newsroom