Ο Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ φέρνει την χώρα στο επίκεντρο των εξελίξεων

Είναι για πρώτη φορά στην νεότερη Ελληνική Ιστορία όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην των ακραίων, έχουν κατανοήσει το ρόλο της Ελλάδας, και πόσο σημαντική για τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας, είναι η Διπλωματία και ο συμβιβασμός.  Η κρίση, η αποχώρηση από την Ε.Ε και κυρίως η άνοδος του Εθνικισμού στα βόρεια σύνορα της χώρας, έβγαλαν από την πολιτική σκέψη την φαντασίωση και την οδήγησαν στην πραγματικότητα.

Η Αριστερά, την πρώτη φορά για να καταλάβει την εξουσία χρησιμοποίησε τον Αντιαμερικανισμό και την ΕΟΚ, όπου με τον καιρό συμβιβάστηκε αλλά ποτέ δεν δέχθηκε την πραγματικότητα. Την δεύτερη φορά όμως, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, βλέποντας τι θα μπορούσε να προκληθεί στην χώρα, όταν αυτή θα αποχωρούσε από την Ε.Ε, αλλά και από την απομάκρυνση των συμφερόντων της Δύσης στην περιοχή, επέλεξε το καλύτερο συμβιβασμό για την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ενεργειακά, ταύτισαν τα συμφέροντα της Ελλάδας με αυτά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Η Τουρκία, και λόγω εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυρίως στα σύνορα της, την ανάγκασαν όλο αυτό το διάστημα να κρατήσει μια ανυποχώρητη στάση. Όλοι οι “λεονταρισμοί” της κατέρρευσαν, ΗΠΑ, Κουρδικό, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο αλλά και Ελλάδα. Από την άλλη, οι Αμερικανοί οι οποίοι μιλάνε πλέον ανοιχτά για “αβάσιμες θαλάσσιες διαφορές”, δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση μια ταπεινωμένη Τουρκία, και το απέδειξαν με την περίπτωση του πάστορα. Θέλουν μια Τουρκία κερδισμένη αλλά με αυτό που της αναλογεί, και αυτό που αναλογεί στην Τουρκία είναι το κέρδος της συνολικά, Κουρδικό, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως η κύρια κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα, και αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα του νέου Στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζει η Τουρκία, το γνωρίζει η Ρωσία και το Ιράν.

Όμως η Ελλάδα πλέον είναι το Στρατηγικό βάθος των ΗΠΑ σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν περιορίζονται απλά σε κάποιες βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα “Μια μικρή Νότια Κορέα” , η οποία θα διαθέτει ισχυρή οικονομία και ισχυρή κοινωνία και κυρίως ισχυρή Διπλωματία για τις δυσκολίες που θα προκύψουν από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όσοι το αμφισβητούν αυτό, όσοι δηλαδή θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν διεκδικεί, ότι έχει πουλημένους πολιτικούς, και ότι άλλο “πετιέται” με ευκολία, δεν έχουν παρά να δούνε ότι η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες πορεύθηκε όταν γύρω της συνέβαιναν, πόλεμοι, εμφύλιοι πόλεμοι, πτώση καθεστώτων, και παρ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, είναι όαση σε σχέση με όλους τους γείτονες της.

Αυτό συνέβη γιατί η χώρα ήταν συνέταιρος σε συμφέροντα, σε αυτά των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, και σήμερα που μιλάμε, ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να γίνει και πάλι συνέταιρος σε αυτά τα συμφέροντα

 

 

ViaDiplomacy Newsroom