Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ «απαίτησε» σταθερότητα από τον Ιμπραήμ Καλίν στην Αν. Μεσόγειο λόγω Exxon Mobil

Για την σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά από περιφερειακά θέματα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου και Επικεφαλής Σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας. Συζήτησαν τα επόμενα βήματα στις διμερείς δεσμεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ερντογάν στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι δύο άντρες αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, στα οποία συμπεριλαμβανόταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στον Νότιο Καύκασο, καθώς και η σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Exxon Mobil η αιτία της επικοινωνίας

Την ίδια ώρα Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός της Λάρνακας, θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος Γλαύκος που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρία Exxon Mobil

H Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, είχε αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022, ενώ υπογράμμισε ότι η γεώτρηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από την διπλωματία.

ViaDiplomacy Newsroom