Ο Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και πάλι τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απέλυσε το Σάββατο χωρίς προειδοποίηση τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας , δύο ημέρες μετά από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αντικαθιστώντας τον με έναν πρώην νομοθέτη του κυβερνώντος κόμματος και επικριτή της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Ήταν η τρίτη φορά από τα μέσα του 2019 που ο Ερντογάν – ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει χαμηλά επιτόκια – αναθέτει την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε νέο πρόσωπο. Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η λίρα θα έπεφτε όταν οι αγορές άνοιξαν ξανά καθώς η αξιοπιστία της τράπεζας πλήγηκε ξανά. Ο απερχόμενος κυβερνήτης Naci Agbal, διορισμένος πριν από πέντε μήνες, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς αυξάνοντας το επιτόκιο κατά 875 μονάδες βάσης στο 19%

Η απομάκρυνσή που ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το Σάββατο, έρχεται μετά την άνοδο των επιτοκίων από την τράπεζα κατά 200 μονάδες περισσότερο από το αναμενόμενο την Πέμπτη σε μια κίνηση που αποσκοπούσε στον περιορισμό του πληθωρισμού κοντά στο 16% και τη μείωση της λίρας.

Το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν τον αντικατέστησε με τον Σαχάπ Κάβιογλου, πρώην μέλος του κοινοβουλίου του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν (AKP). Ο πρώην τραπεζίτης έχει επικρίνει δημοσίως την πολιτική του Agbal.

«Ενώ τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά στον κόσμο, η επιλογή αύξησης επιτοκίων για εμάς δεν θα λύσει οικονομικά προβλήματα», έγραψε σε στήλη στην εφημερίδα Yeni Safak τον περασμένο μήνα.

(πηγή: reuters/Umit Bektas)

ViaDiplomacy Newsroom