Ο TAP ενημέρωσε τον Τζέφρι Πάιατ πως συμπεριφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες;

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δημοσιοποίησε ότι ο TAP τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του έργου, το οποίο όπως όλα δείχνουν, η υλοποίηση του είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που σίγουρα δεν ενημέρωσε η Κοινοπραξία είναι ο ανέντιμος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες. Η διαβούλευση με αυτές δεν έγινε ποτέ, τα ανταποδοτικά οφέλη – είναι γνωστό ότι ο TAP δεν αποδίδει τέλη διέλευσης – περιορίστηκαν σε παιδικές χαρές, μεταφερόμενα χιόνια σε χιονοδρομικά κέντρα, συμβουλευτικές υπηρεσίες μαρκετινγκ σε εταιρείες, γραφεία και τέλος, εκχιονιστιστικά μηχανήματα σε δήμους που πέφτει χιόνι όποτε πλησιάζει το τέλος του κόσμου.

Η Κοινοπραξία κατάφερε επίσης να “διαλύσει” το κοινό μέτωπο των Δημάρχων από όπου περνούσε ο αγωγός, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται και να διεκδικούν ομαδικά, ενώ το έργο έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο αγωγός περνάει σε μερικές περιπτώσεις ελάχιστα μέτρα από την Εγνατία Οδό και σε πολλά χωριά, δίπλα από τα τελευταία σπίτια.

Οι περιβόητες 7500 θέσεις εργασίες που είχαν αναφερθεί στην αρχή δεν υπήρξαν ποτέ, ενώ ο μηχανισμός του TAP, όπως μηχανικοί δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Καβάλα και η Ξάνθη, όπου δύο γέφυρες κατέρρευσαν ενώ η Κοινοπραξία ανταποδοτικά θα μπορούσε να προσφέρει τους μηχανικούς της για τέτοιους ελέγχους.

Το έργο είναι Στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ΗΠΑ. Μαζί με την Ρεβυθούσα, την νήσο Κρκ στην Κροατία, τον αγωγό IGB και το μελλοντικό σταθμό υγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη, αποτελούν το πρώτο στάδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Τέτοια έργα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, κάτι που οι Αμερικανοί και ο ίδιος ο Τζέφρι Πάιατ δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

ViaDiplomacy Newsroom