Ο Τουρκικός Στρατός βρίσκεται ήδη στο Κατάρ και ενισχύει την παρουσία του (Video)

Ακάθεκτη προχωρά η Τουρκο-καταριανή στρατιωτική συνεργασία με τα δύο κράτη να εργάζονται συστηματικά για την δημιουργία της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ.

Χωρίς μεγάλες φανφάρες οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης του Τουρκικού Στρατού τύπου ACV-15 έφτασαν στο Κατάρ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ συνολικά 88 Τούρκοι στρατιώτες και Αξιωματικοί με 15 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ACV-15 αναπτύχθηκαν στο Κατάρ εγκαινιάζοντας την παρουσία των Τούρκων στο Κατάρ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, οι Τουρκικές και οι Καταριανές Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται αυτή την περίοδο για την επέκταση της βάσης και την ίδρυση του στρατηγείου της εκστρατευτικής Τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην πρωτεύουσα του Κατάρ την Doha.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι δύο χώρες θα ιδρύσουν στην Doha ένα κοινό Μεραρχιακό Τακτικό Στρατηγείο με Διοικητή ένα Καταριανό Στρατηγό και Υποδιοικητή ένα Τούρκο Ταξίαρχο.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γραμματέα του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Ταγματάρχη Ihsan Bülbül οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετα την ανάπτυξη των πρώτων 88 Τούρκων στρατιωτικών στο Κατάρ πρόκειται να στείλουν στο Αραβικό κράτος σε πρώτη φάση 500-600 άτομα, ενώ στο μέλλον ο αριθμός θα αυξηθεί στους 3000 στρατιωτικούς.

Επιπλέον όπως σημείωσε ο Τούρκος Ταγματάρχης, η κυβέρνηση του Κατάρ ζήτησε από την Τουρκία να οργανώσει και να προετοιμάσει ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχτούν στην Doha εντός σύντομου χρονικού διαστήματος με μεταγωγικά αεροσκάφη.

Αυτή η Τουρκική δύναμη Ταχείας Αναπτύξεως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της άμυνας του Κατάρ σε περιόδους κρίσης αξιοποιώντας την υποδομή που θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι έχουν ζητήσει από το Κατάρ να προσδιοριστούν εκ νέου οι περιοχές και το γεωγραφικό εύρος όπου οι νέες Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχτούν επί της επικράτειας του Κατάρ, καθότι όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι περιοχές που έχουν υποδειχτεί από την κυβέρνηση του Κατάρ είναι περιορισμένης έκτασης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.