Ο Τραμπ ενέκρινε την κατασκευή των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dakota Access

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα μια σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να επιταχυνθεί η κατασκευή των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dakota Access αλλά και για να ορίσει ότι στους αγωγούς που κατασκευάζονται στο αμερικανικό έδαφος θα πρέπει να χρησιμοποιείται χάλυβας αμερικανικής προέλευσης.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα με το οποίο επισπεύδονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και η έγκριση έργων υποδομών υψηλής προτεραιότητας. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους» κατασκευής του αγωγού Keystone XL, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν «πολλές θέσεις εργασίας, 28.000 θέσεις, θαυμάσιες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα».

Σημείωσε επίσης ότι και ο αγωγός της Βόρειας Ντακότας «θα υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διαπραγματευτούμε εμείς».

Τα διατάγματά του, υποστήριξε, «θα επαναφέρουν στη δουλειά πάρα πολλούς χαλυβουργούς». «Επιμένουμε ότι αν πρόκειται να κατασκευάσουμε αγωγούς στις ΗΠΑ, οι σωλήνες θα πρέπει να φτιάχνονται στις ΗΠΑ», κατέληξε.

Διαμαρτυρίες για τους δύο πετρελαιαγωγούς που ενέκρινε ο πρόεδρος Τραμπ, ικανοποιημένος ο Καναδάς για την απόφαση

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η φυλή των Σιού του Όρθιου Βράχου (Standing Rock) για τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τα οποία επιτρέπεται να κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Dakota Access που θα μεταφέρει αργό από τη Βόρεια Ντακότα στο Ιλινόι και από εκεί στον Κόλπο του Μεξικού.

Η φυλή υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός, κόστους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μολύνει τα αποθέματα νερού όχι μόνο των Αμερινδών που ζουν στην περιοχή αλλά και όλων των Αμερικανών και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου.

Η φυλή των Σιού του Όρθιου Βράχου υποστηρίζει εξάλλου ότι ο αγωγός θα περάσει από ιερούς τόπους για τους Αμερινδούς, όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει τις πηγές πόσιμου νερού.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη φυλή σημείωσε ότι η ενέργεια του προέδρου ήταν «βιαστική και ανεύθυνη».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Καναδά χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου Τραμπ για τον αγωγό Keystone XL. «Είμαστε υπέρ του Keystone και, όπως γνωρίζουν όλοι, η καναδική πλευρά αυτού του σχεδίου έχει ήδη εγκριθεί», τόνισε η Κρίστια Φρίλαντ, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.

Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν με ενθουσιασμό, όμως ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατήγγειλαν ομόφωνα την «ατυχή» πρωτοβουλία του προέδρου. «Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει (προτεραιότητα) στο μέλλον του πλανήτη μας» τόνισε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Για την οργάνωση «Φίλοι της Γης» (Friends of the Earth) ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέδειξε σαφώς «την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ» εις βάρος «της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

Ελεύθερος Τύπος

Via Diplomacy