Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 7,5 δισ. δολαρίων σε προϊόντα της ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων στα εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχύ από τα μέσα του μήνα, ζητώντας την ταχύτερη συνάντηση του ανώτατου σώματος διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με μία πηγή του Reuters.

Ο κορυφαίος εμπορικός φορέας των Ηνωμένων Πολιτειών ίσως επίσης να δημοσιεύσει κατάλογο ευρωπαϊκών προϊόντων που υπόκεινται στους νέους δασμούς την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από απόφαση του ΠΟΕ για τις παράνομες επιδοτήσεις σε Boeing και Airbus.

Την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. σχεδίαζαν, αρχικά, οι ΗΠΑ σε βάρος αγαθών της ΕΕ ως αντίποινα στη χρηματοδότηση της Ένωσης προς την Airbus. Το ποσό ωστόσο μειώθηκε ύστερα από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Δύο άτομα που είναι ενημερωμένα σχετικά με τα σχέδια των εμπορικών αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι αναμένουν από τον οργανισμό να εκδώσει έναν κατάλογο ευρωπαϊκών προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ζητήσουν εξουσιοδότηση από το όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ προτού μπορέσουν να επιβάλουν δασμούς και να δώσουν περιθώριο 10 ημερολογιακών ημερών πριν τη συνεδρίαση του οργάνου. Το αίτημα της Τετάρτης σημαίνει ότι ο οργανισμός του ΠΟΕ θα μπορούσε να συναντηθεί μόλις στις 14 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο της δεκαπενταετούς διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις σε σχεδιαστές αεροπλάνων της Airbus και της ανταγωνιστικής Boeing.

Στο 10% και 25% οι δασμοί 

Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 10% στα αεροσκάφη και 25% σε άλλα βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο Reuters.

Οι δασμοί στα αεροσκάφη, ωστόσο, δεν θα αφορούν τα ανταλλακτικά, όπως διευκρίνισε ο αξιωματούχος, προκειμένου η παραγωγή της Airbus στην Αλαμπάμα να μην επιβαρυνθεί, αλλά και η Boeing η οποία χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά προϊόντα στην παραγωγή της στις ΗΠΑ, να μην επηρεαστεί.

Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, ανέφερε ο αξιωματούχος. Δεν διευκρίνισε το συνολικό ποσό των ευρωπαϊκών αγαθών που θα υπόκεινται σε δασμούς.

Αρχικά οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. σε βάρος αγαθών της ΕΕ ως αντίποινα στη χρηματοδότηση της Ένωσης προς την Airbus. Το ποσό ωστόσο μειώθηκε στα 7,5 δισ. δολ. ύστερα από απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ViaDiplomacy Newsroom