Ο Τραμπ προβλέπει πως η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στη συμφωνία

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι αναμένει η Σαουδική Αραβία να ενταχθεί στη συμφωνία που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι συνήψαν το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δική του μεσολάβηση και θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Τραμπ απάντησε καταφατικά ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο εάν προβλέπει πως η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στη συμφωνία.

Σαουδική Αραβία: Δεν θα υπάρξει ομαλοποίηση με το Ισραήλ χωρίς ειρήνη με τους Παλαιστινίους, διαμηνύει το Ριάντ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο η χώρα του να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνάπτοντας διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, απουσία ειρήνης με τους Παλαιστινίους.

«Πρέπει να υπάρξει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, που να στηρίζεται σε αναγνωρισμένες διεθνείς βάσεις», υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.

«Όταν αυτό επιτευχθεί, όλα θα είναι εκ νέου πιθανά».

«Όταν διατυπώσαμε τη στήριξή μας στο αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002, σκεφτόμασταν πως θα υπήρχαν επίσης σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας.

Αυτή η πρωτοβουλία στόχευε στην επίλυση της ισραηλο-αραβικής διαμάχης, βελτιώνοντας τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, με αντάλλαγμα την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και μια βιώσιμη λύση για τους Παλαιστίνιους.

«Όμως, οι συνθήκες άλλαξαν», σημείωσε ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την πολιτική της «μονομερούς προσάρτησης» κι επομένως «ζημιογόνα για τη λύση των δύο Κρατών».

Πρόκειται για την πρώτη τοποθέτηση του Ριάντ σχετικά με την ιστορική συμφωνία που συνάφθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους.

ViaDiplomacy Newsroom