Ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στη Μόσχα για να συμμετάσχει στη συνάντηση για τη Συρία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι αναχωρεί για τη Μόσχα στις 10 Μαΐου για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και να συμμετάσχει σε τετραμερείς συνομιλίες για τη Συρία.

«Λάβαμε επίσημη επιβεβαίωση από τη Μόσχα. Στις 10 Μαΐου, θα πάμε στη Μόσχα. Το πρωί, θα έχω τη δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Λαβρόφ και στη συνέχεια θα συμμετάσχουμε σε μια υπουργική συνάντηση (με συμμετοχή Ρωσία, Ιράν , τη Συρία και την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού)», είπε σε συνέντευξή του στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι 24.

Η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου 2022 αφού η Μόσχα φιλοξένησε διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας. Η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία για τη σύσταση τριμερούς επιτροπής. Αποφασίστηκε ότι αυτές οι διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που θα εξετάσουν θέματα διοργάνωσης συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου και του Σύρου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπασάρ Άσαντ. Αργότερα, αναφέρθηκε ότι στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχει και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

ViaDiplomacy Newsroom