Ο Τζέφρι Πάιατ για δεύτερη φορά αναφέρεται στον ρόλο της Ελλάδας – «Και πέρα από την Μεσόγειο»

Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού με τα περιπολικά USCG ADAK και USCG MAUI των ΗΠΑ , διεξήχθη χθες στη θαλάσσια περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση περιλάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών. Συνέβαλε δε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Στην άσκηση αυτή αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σημείωσε «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν την ασφάλεια στη θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Η σημερινή διμερής άσκηση είναι ένα άλλο παράδειγμα της εμβάθυνσης της στρατιωτικής-στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών μας, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και αυξάνεται κάθε μέρα. Μαζί, προωθούμε κοινούς στόχους άμυνας και ασφάλειας που κατοχυρώνονται στον Στρατηγικό Διάλογο των χωρών μας και την ενημερωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»

Είναι η δεύτερη φορά που ο Τζέφρι Πάιατ σημειώνει το ρόλο της Ελλάδας πέραν της Μεσογείου. Στις 20 Ιανουαρίου σε χαιρετισμό του που απηύθυνε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αρχαία Αγορά, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και της αντιπροέδρου και στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας», ο Τζέφρι Πάιατ είχε σημειώσει, «γνωρίζω ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Χάρις, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν ισχυρή δέσμευση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, προωθώντας τους στόχους του Στρατηγικού μας Διαλόγου, συνεργαζόμενοι στην παγκόσμια μάχη ενάντια στον κορονοϊό και την αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου Προέδρου, επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία από την περιοχή και είναι βαθιά δεσμευμένη στη διατλαντική σχέση μας» , και τόνισε  «η αμερικανική πρεσβεία με ενθουσιασμό θα γιορτάσει τη 200ετή φιλία μας με την Ελλάδα, τιμώντας τους ανθρώπους της, τονίζοντας την ιστορία και τα επιτεύγματά της κι οραματιζόμενη τη μελλοντική σχέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα»

ViaDiplomacy Newsroom