Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τη Δύση και συνεχίζει την αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο ετήσιο διάγγελμα του δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο και έτοιμη να αναπτύξει ισότιμες συνεργασίες με άλλες χώρες και ότι η αντιμετώπιση Ρωσίας μέσω της δύναμης και των κυρώσεων είναι αναποτελεσματική.

  • Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πάντα είτε έμμεσα ή είτε από το παρασκήνιο επηρεάζουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τις γειτονικές της χώρες.
  • Υποστήριξε ότι σέβεται την Ουκρανία ως «αδελφή χώρα» και την εθνική της κυριαρχία, όμως η – Κριμαία «θα έχει για πάντα ιερή σημασία» για τη Μόσχα. Μίλησε για «απόλυτο κυνισμό» απέναντι στην ουκρανική κρίση, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία δεν χρειάζεται πολιτικά παιχνίδια αλλά οικονομική βοήθεια, την οποία όμως η Δύση διστάζει να προσφέρει».
  • Επιτέθηκε και στην αμερικανική επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, λέγοντας πως καλλιεργεί «μία επικίνδυνη ψευδαίσθηση πως μπορεί κανείς να είναι απρόσβλητος … θέλουν να χτίσουν ένα τείχος γύρω μας». Η Ρωσία δεν θα ακολουθήσει η ίδια την οδό της απομόνωσης, γιατί αυτό θα ήταν σημάδι αδυναμίας».
  • Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, επανέλαβε πως «έχουν επιπτώσεις σε όλες τις χώρες» αλλά υποστήριξε και πως «προσφέρουν ερέθισμα στην ρωσική οικονομία».
  • Τέλος εκτίμησε ότι οι αποσχιστικές τάσεις «καλλιεργούνται από το εξωτερικό» και ότι «κάποιοι επιθυμούν να δουν τη Ρωσία να διαλύεται όπως η Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα το επιτρέψει».

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.