Ο Ζελένσκι καταγγέλλει λεηλασίες νοσοκομείων από τους ρώσους εισβολείς

Οι ρώσοι στρατιώτες στην κατεχόμενη Χερσώνα επιδίδονται σε μαζικές κλοπές ιατρικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν ακατοίκητη την περιοχή, κατήγγειλε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα περίχωρα της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα οι διορισθέντες από τη Μόσχα αξιωματούχοι να απομακρύνουν πολλούς κατοίκους. Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες των οποίων την προσάρτηση ανακοίνωσε πρόσφατα η Ρωσική Ομοσπονδία.

«Οι κατακτητές αποφάσισαν να κλείσουν ιατρικές δομές στις πόλεις και να αρπάξουν ιατρικό εξοπλισμό, ασθενοφόρα, τα πάντα. Ασκούν πίεση στους γιατρούς που παραμένουν ακόμα στην περιοχή… να μετακινηθούν στο έδαφος της Ρωσίας», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καταστήσει “ νεκρή ζώνη” την περιφέρεια της Χερσώνας», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, υποστηρίζοντας ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούν να τη διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους και ως εκ τούτου αρπάζουν ότι μπορούν.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τους ρώσους εισβολείς για εκτεταμένες λεηλασίες κατά την αποχώρησή τους από κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom