Οι «Αντικαταστάτες» των ΗΠΑ συζήτησαν για όλη την Μέση Ανατολή,την Αφρική και το Αφγανιστάν – Αναλαμβάνουν και την «Διαχείριση» του Ερντογάν

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έφτασε την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία της World Expo στο Ντουμπάι, τη δεύτερη ημέρα της επίσημης περιοδείας του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο διάδοχος έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο των ΗΑΕ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση για να συζητήσουν «τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων που δεσμεύουν τις δύο αδελφικές χώρες και λαούς στο πλαίσιο της ίδιας μοίρας και κοινού οράματος. », ανέφερε το Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης του Ντουμπάι.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι «διαβεβαίωσα τον πρίγκιπα ότι ανυπομονούμε επίσης για την επερχόμενη Σύνοδο του Ριάντ», είπε σε tweet, αναφερόμενος στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, προσθέτοντας: «Οι λαοί του Κόλπου μας περιμένουν με νέες και μεγάλες ιδέες. και έργα».

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου, η οποία περιελάμβανε επίσης συνάντηση με τον ομόλογό του στο Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ.

Οι δύο πλευρές εξήραν το διακεκριμένο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, του στρατιωτικού, του οικονομικού και της ανάπτυξης, καθώς και της συνεργασίας και της ολοκλήρωσης που επιτεύχθηκε υπό την ομπρέλα του Συντονιστικού Συμβουλίου Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων.

«Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις άφθονες οικονομικές δυνατότητες και στις ξεχωριστές ευκαιρίες για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τον διπλασιασμό των κοινών επενδύσεων, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης των υποσχόμενων τομέων για τους επενδυτές στις δύο χώρες», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επαίνεσαν τη στενή συνεργασία μεταξύ τους και τις επιτυχημένες προσπάθειες του OPEC+, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Κάλεσαν τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τη συνεργασία και να τηρήσουν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

Συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της κυβερνοασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, της υγείας, του τουρισμού, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανθρώπινης ανάπτυξης, ιδίως στους τομείς της ενδυνάμωσης της νεολαίας και των γυναικών.

Σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να συντονίσουν τις θέσεις τους με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και να ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους σε όλα τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, το κυριότερο από τα οποία είναι το δικαίωμά του να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Όσον αφορά την Υεμένη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση και τόνισαν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας του Ριάντ.  «Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη στόχευση αεροδρομίων, αντικειμένων και ζωτικών εγκαταστάσεων στο Βασίλειο από την τρομοκρατική πολιτοφυλακή Χούτι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Οι δύο πλευρές ζήτησαν την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να διασφαλιστεί ότι ο Λίβανος μπορεί να ξεπεράσει τις κρίσεις του και να περιορίσει τα όπλα στους νόμιμους κρατικούς θεσμούς. «Ο Λίβανος δεν πρέπει να είναι ορμητήριο για τρομοκρατικές ενέργειες και εκκολαπτήριο για οργανώσεις και ομάδες που στοχεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως η τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ, ούτε πηγή ναρκωτικών που απειλούν την ασφάλεια των κοινωνιών στην περιοχή και τον κόσμο.», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρέτησαν την επιτυχία των πρόσφατων εκλογών στο Ιράκ και ήλπισαν ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας και την εξάλειψη της τρομοκρατίας και της ξένης παρέμβασης.

Οι δύο πλευρές χαιρέτησαν επίσης τις συμφωνίες που επετεύχθησαν από τα μέρη στη μεταβατική φάση στο Σουδάν και επιβεβαίωσαν τη συνεχή υποστήριξή τους για οτιδήποτε θα επιτύχει ασφάλεια και σταθερότητα στο Σουδάν» και σταθερότητα και ευημερία για τον λαό του, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη συνεργασίας και σοβαρής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος του Ιράν με όλα τα στοιχεία και τις επιπτώσεις του με τρόπο που να συμβάλλει στην επίτευξη περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας. Τόνισαν τις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας, και απαλλάσσοντας την περιοχή από όλες τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες.

Η δήλωση ζητούσε επίσης από τα μέρη στις συνομιλίες για το πυρηνικό του Ιράν να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής κατά τις διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης ότι η πολιτική λύση είναι η μόνη λύση για τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις προσπάθειες του απεσταλμένου του ΟΗΕ. Χαιρέτησαν επίσης τις προσπάθειες της Λιβύης και του ΟΗΕ να υποστηρίξουν την εφαρμογή του συμφωνηθέντος πολιτικού αποτελέσματος και τόνισαν την ανάγκη απόσυρσης μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

Το Βασίλειο και τα Εμιράτα συμφώνησαν επίσης να υποστηρίξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν, ώστε να μην γίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες και εξτρεμιστές. Οι δύο πλευρές κατήγγειλαν οποιεσδήποτε ενέργειες με στόχο τη στρατολόγηση Αφγανών προσφύγων στις διάφορες περιοχές συγκρούσεων και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας και το ανθρωπιστικό έργο στο Αφγανιστάν. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επαίνεσαν το Βασίλειο για τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πακιστάν στις 19 Δεκεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες των ΗΑΕ στις επιχειρήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν.ViaDiplomacy Newsroom