Οι αυτοδιοικητικοί «ξεθάρεψαν» με τον νέο Αμερικανό Πρέσβη

Αγκαλιές, χτυπήματα στην πλάτη, και αναφορές σε Εθνικά θέματα προς τον νέο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζόρτζ Τσούνη, είχε η επίσκεψη του τελευταίου στην Θεσσαλονίκη. Αν και η απότομη και έντονη οικειότητα μπορεί να κατανοηθεί ως έναν βαθμό, η αναφορά στον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα για Εθνικά θέματα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, δεν απλά κατανοητή, αλλά προβληματίζει και για τι επιφυλλάσει το μέλλον.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την συνάντηση του με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ έθεσε το θέμα της αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μια κίνηση που είναι στην αρμοδιότητα του Μαξίμου και του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Δήμαρχος μιας πόλης δεν έχει ως αποστολή να αντικαθιστά την πολιτεία σε τόσο ευαίσθητα Εθνικά θέματα.

Με ανακοινώσεις τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και η Διεθνής  Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε), έδωσαν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης σημειώνοντας, «είναι η πρώτη φορά που τίθεται από εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τόσο υψηλό επίπεδο το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα ολοκλήρου του Ποντιακού Ελληνισμού». 

«Δηλώνουμε ικανοποιημένοι, καθώς πλέον, όλο και πιο συχνά η ανάγκη για διεθνή αναγνώριση υπογραμμίζεται και δημόσια από επίσημα χείλη. Η διεθνής αναγνώριση, που τόσα χρόνια ήταν αποκλειστικά δικός μας αγώνας, τώρα πλέον αποτελεί απαίτηση όλων των Ελλήνων» επισημαίνει στην ανακοίνωση η ΠΟΕ.

Επιπλέον, καλεί τον κ. Τσούνη «να μην προσπεράσει την προτροπή του δημάρχου, αλλά να τοποθετηθεί επί του θέματος και να εργαστεί προκειμένου η Αμερική να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων». 

ViaDiplomacy Newsroom