Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα

Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg .

Μια καταιγίδα στον Ειρηνικό και μια ανεξήγητη πτώση των αποστολών φορτίου από τη Βαλτική Θάλασσα ήταν οι δύο βασικοί λόγοι για τη βουτιά στις θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου.  

Oι εξαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης ήταν κατά μέσο όρο 2,54 εκατομμύρια bpd την εβδομάδα έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Αυτό ήταν μειωμένο κατά σχεδόν 900.000 bpd σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες αποστολές 3,42 εκατομμυρίων bpd την εβδομάδα έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποδηλώνει ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κάτω από το όριο των 3 εκατομμυρίων bpd για πρώτη φορά σε περισσότερο από πέντε μήνες.

Χαμηλότερες συνολικές αποστολές σημαίνουν χαμηλότερα έσοδα για τον Πούτιν και αυτά τα έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω από τον Οκτώβριο λόγω 15% χαμηλότερων συντελεστών εξαγωγικών δασμών στο αργό. Το Bloomberg σημειώνει ότι το εισόδημα ανά βαρέλι της Ρωσίας θα είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021, εάν παραμείνει η τάση των μειωμένων εξαγωγών

Τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου που ξεκίνησε στην Ουκρανία, η Ρωσία κέρδισε 157 δισεκατομμύρια δολάρια ( 158 δισεκατομμύρια ευρώ ) σε έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) με έδρα τη Φινλανδία. Η ΕΕ εισήγαγε το 54% αυτού, αξίας περίπου 84,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (85 δισεκατομμύρια ευρώ).

Μέχρι τον Αύγουστο, οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ήταν αρκετά ανθεκτικές και μόλις 400.000 bpd κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα πρέπει να προετοιμαστεί για απώλεια προσφοράς 2,4 εκατομμυρίων bpd όταν ξεκινήσει το εμπάργκο της ΕΕ. επιπλέον 1 εκατομμύριο bpd προϊόντων και 1,4 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου θα πρέπει να βρουν νέες αγορές, δήλωσε ο IEA την περασμένη εβδομάδα.  

ViaDiplomacy Newsroom