Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την ασφάλεια της Σουηδίας ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την ασφάλεια της Σουηδίας ενώ εξετάζει την αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Είμαι πεπεισμένη ότι έχουμε αμερικανικές διαβεβαιώσεις. Φυσικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ », είπε η Λίντε.

Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις νέες συμφωνίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να είναι σίγουρη ότι σε περίπτωση αρνητικών ενεργειών κατά της Σουηδίας, με τις οποίες απείλησε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα το αφήσουν αναπάντητο», είπε η υπουργός.

Η ουδέτερη Σουηδία φέρεται να έχει αλλάξει ριζικά τη στάση της απέναντι στη συλλογική ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα αναμένεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ φέτος, αλλά η Στοκχόλμη φοβάται ότι θα παραμείνει ευάλωτη στη Ρωσία μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσημη διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

ViaDiplomacy Newsroom