Οι ΗΠΑ διατέταξαν το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους να φύγει από την Αϊτή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως διέταξε τα μη απολύτως απαραίτητα μέλη του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στην Αϊτή και τα μέλη των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν, επικαλούμενο «τις απαγωγές, το έγκλημα, τις ταραχές και τις ανεπαρκείς υποδομές υγειονομικής περίθαλψης» στο κράτος της Καραϊβικής.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρότρυνε επίσης τους πολίτες των ΗΠΑ που δεν εργάζονται για λογαριασμό κυβερνητικών υπηρεσιών στην Αϊτή να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατό, με «εμπορικά διαθέσιμους και άλλους ιδιωτικούς τρόπους μετακίνησης».

«Οι απαγωγές είναι διαδεδομένες και τα θύματα συχνά είναι πολίτες των ΗΠΑ», θυμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί επιθέσεις ως και «αυτοκινητοπομπές» της διπλωματικής αποστολής στο Πορτ-ο-Πρενς.

Οι αρχές δυσκολεύονται να περιορίσουν τη βία και το χάος που προκαλεί η βία των βαριά οπλισμένων συμμοριών. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του κύματος βίας -των φόνων, των βιασμών, των απαγωγών για λύτρα…- και η Αϊτή βιώνει ολοένα σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση.

Την κρίση ασφαλείας περιπλέκει το πολιτικό αδιέξοδο. Η χώρα δεν έχει εκλέξει νέο πρόεδρο μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου 2021 από ομάδα μισθοφόρων· η νομιμοποίηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί αμφισβητείται.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom