Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις για τον Nord Stream 2 λίγο πριν την λειτουργία – Κυρώσεις και για τον υπόθεση Ναβάλνι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέες κυρώσεις κατά Ρώσων ατόμων και οντοτήτων λόγω της δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και του έργου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε δήλωσή του ότι όρισε εννέα Ρώσους ιδιώτες και δύο αξιωματικούς «που συμμετείχαν στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ή στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Ρωσίας». Πολλοί που ορίζονται είναι μέλη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών όρισε δύο επιστημονικά εργαστήρια του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που συμμετείχαν σε δραστηριότητες για την ανάπτυξη των ρωσικών δυνατοτήτων χημικών όπλων, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών αξιολόγησε ότι οι αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας χρησιμοποίησαν έναν νευρικό παράγοντα γνωστό ως Novichok για να δηλητηριάσουν τον Ναβάλνι στις 20 Αυγούστου 2020. Η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε πολλαπλές κυρώσεις και περιορισμούς εναντίον Ρώσων ατόμων και οντοτήτων το θέμα.

Η Ρωσία αρνήθηκε επανειλημμένα τέτοιες κατηγορίες, λέγοντας ότι η υπόθεση Ναβάλνι είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση και δεν επιτρέπεται η ξένη επέμβαση.

Σε ξεχωριστή κίνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης του 2019 (PEESA), όπως τροποποιήθηκε. Η έκθεση απαριθμεί ένα ρωσικό σκάφος και δύο Ρώσους που εμπλέκονται στον αγωγό Nord Stream 2.

“Με τη σημερινή δράση, η διοίκηση επέβαλε τώρα κυρώσεις σε 7 άτομα και αναγνώρισε 16 από τα πλοία τους ως αποκλεισμένα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με την PEESA σε σχέση με το Nord Stream 2”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι ο Nord Stream 2 είναι ένας γεωπολιτικός ελιγμός της Μόσχας που θα υπονομεύσει τον ρόλο της Ουκρανίας στη μετάβαση ενέργειας στην Ευρώπη και θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η Γερμανία και η Ρωσία επέμειναν ότι το έργο είναι καθαρά εμπορικό.

ViaDiplomacy Newsroom