Οι ΗΠΑ στέλνουν πυραύλους Κρουζ στην Ταϊβάν

Η Ταϊβάν βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την απόκτηση υποθαλάσσιων ναρκών για την αποτροπή των αμφίβιων επιχειρήσεων καθώς και πυραύλων Κρουζ δήλωσε η Πρέσβειρα της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη.

Μιλώντας στο think tank του Ινστιτούτου Hudson της Ουάσινγκτον, η Hsiao Bi-khim είπε ότι η Ταϊβάν αντιμετωπίζει «ένα ζήτημα υπαρξιακής επιβίωσης», λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς της Κίνας για το νησί και πρέπει να επεκτείνει τις ασύμμετρες δυνατότητές της.

«Αυτό που εννοούμε με τις ασύμμετρες δυνατότητες είναι οικονομικά αποδοτικό, αλλά αρκετά θανατηφόρο για να αποτρέψουμε – για να κάνουμε κάθε σκέψη μιας εισβολής πολύ επώδυνη», είπε.

Ο Hsiao είπε ότι η Ταϊπέι συνεργάζεται επί του παρόντος με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση πυραύλων Κρουζ που θα λειτουργούσαν σε συνδυασμό με το γηγενές πυραυλικό σύστημα Hsiung Feng της Ταϊβάν για την παροχή καλύτερης παράκτιας άμυνας.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ταϊβάν ανέφερε την ανάπτυξη των ασύμμετρων αμυντικών δυνατοτήτων της Ταϊβάν ως την πρώτη του προτεραιότητα.

«Για την Ταϊβάν, η προτεραιότητά μας στην επιβίωσή μας περιλαμβάνει την ενίσχυση της άμυνας της ίδιας της Ταϊβάν, αλλά και των νησιών που ελέγχει σήμερα η Ταϊβάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε η Πρέσβειρα

Η Ταϊβάν ενισχύει τις άμυνες της απέναντι σε αυτό που θεωρεί ως ολοένα και πιο απειλητική κίνηση από το Πεκίνο.

Είπε τον Μάιο ότι σκοπεύει να αγοράσει χερσαίους πυραύλους κατά πλοίων της Boeing και πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται την πώληση τουλάχιστον τεσσάρων εξελιγμένων αεροπλάνων στην Ταϊβάν για πρώτη φορά.

Η Ουάσιγκτον διέκοψε τους επίσημους δεσμούς της με την Ταϊπέι το 1979 , αλλά εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν και δεσμεύεται από το νόμο να της παρέχει τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η κυβέρνηση Τραμπ τόνισε την υποστήριξή της στην Ταϊβάν, καθώς οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πεκίνο είναι σε κακό σημείο για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το εμπόριο.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Αλεξ Αζάρ έγινε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες, ένα ταξίδι που εξόργισε την Κίνα, η οποία συνήθως καταγγέλλει τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊπέι.

ViaDiplomacy Newsroom