Οι πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ «δείχνουν» χτύπημα στο Ιράν;

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 20/06/2021, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ενημέρωνε το Υπουργικό Συμβούλιο πως μετά την εκλογή του Ραΐσι στο Ιράν, ενός σκληροπυρηνικού που τελεί υπό τις αμερικανικές κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνομιλίες για μια νέα ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Μια ημέρα πριν την τοποθέτηση του Μπένετ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιόρ Χάιατ, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να ανησυχήσει» από την εκλογή του σκληροπυρηνικού Εμπραχίμ Ραΐσι ως προέδρου του Ιράν λόγω της δέσμευσής του σε ένα «ταχέως αναπτυσσόμενο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Η εκλογή του Ραΐσι καθιστά σαφείς τις πραγματικές κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και θα πρέπει να προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.» συμπλήρωνε με tweet ο Λιόρ Χάιατ.

Την νίκη του Ραϊσι είχε χαιρετίσει η Ρωσία σημειώνοντας πως είναι ένδειξη μεγαλύτερης περιφερειακής σταθερότητας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η εκλογή Ραϊσι θα ήταν επωφελές για τον ιρανικό λαό, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έστελνε τα «θερμά του συγχαρητήρια» και είχε ευχηθεί στον Ραΐσι «επιτυχία στις νέες του ευθύνες… και να κατευθύνει τη χώρα απέναντι στην εξωτερική πίεση».

Διάλυση της βουλής

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γιαΐρ Λαπίντ, οι δύο ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, θα υποβάλουν ένα νομοσχέδιο για τη διάλυση της βουλής (Κνεσέτ), ώστε να προκαλέσουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Αφού εξάντλησαν όλες τις προσπάθειες σταθεροποίησης του συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και (…) ο Γιαΐρ Λαπίντ αποφάσισαν να θέσουν σε ψηφοφορία τον νόμο (διάλυσης του κοινοβουλίου) στην Κνεσέτ την επόμενη εβδομάδα» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Ένας αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Λαπίντ θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Τον Ιούνιο του 2021 οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυετή διακυβέρνηση του Ισραήλ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η οκτακομματική κυβέρνηση, στην οποία μετείχαν δεξιά, φιλελεύθερα και, για πρώτη φορά, ένα αραβικό κόμμα, βασιζόταν σε μια οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Λόγω των πολλών διαφωνιών για πολιτικά, θρησκευτικά και άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως το παλαιστινιακό, άρχισε να διαλύεται όταν ορισμένοι βουλευτές την εγκατέλειψαν. Σύντομα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η συμφωνία του Μπένετ με τον Λαπίντ προέβλεπε ότι οι δυο τους θα εναλλάσσονταν κάθε δύο χρόνια στην πρωθυπουργία και ότι ο Λαπίντ θα αναλάμβανε πρωθυπουργός στην περίπτωση που διαλυόταν νωρίτερα η Κνεσέτ.

Εφόσον εγκριθεί από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη διάλυσή του, ο Λαπίντ θα αναλάβει την πρωθυπουργία μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

ViaDiplomacy Newsroom