Οι πυρκαγιές δίνουν την αφορμή στους Άραβες για νέα στήριξη της Ελλάδας και ενός χριστιανικού λαού

Την Δεύτερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επικοινωνία με τους Λαβρόφ και Τσαβούσογλου. Στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών έκανε αίτημα για βοήθεια, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσφερε βοήθεια σαν ένας Καλός Σαμαρείτης ο οποίος είχε μόνο προθέσεις.

Οι δύο επικοινωνίες έγιναν την στιγμή που η κοινή γνώμη σε όλο κόσμο έβλεπε μια τεράστια κινητοποίηση κρατών για βοήθεια προς την Ελλάδα, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα αλληλεγγύης και βαζοντας της χώρα στο κάδρο της Κλιματικής Αλλαγής. Περισσότερες από 28 χώρες, και ανάλογα τις δυνατότητες, έστειλαν πυροσβέστες και μέσα. Μάλιστα ορισμένες από αυτές όπως η Ουκρανία και Κροατία, αντιτωπίζουν και οι ίδιες μεγάλες πυρκαγιές.

Άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και Ρουμανία, προσέτρεξαν να βοηθήσουν την Ελλάδα με μεγάλεις δυνάμεις για να αποδείξουν και να αναδείξουν την σημασία που έχουν οι συμμαχίες απέναντι στις ασύμμετρες απειλές. Μάλιστα οι Πολωνοί που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην βοήθεια των συμμάχων στην περιοχή, ανέδειξαν και μέσα στην ίδια τους τη χώρα την σημασία της βοήθειας προς την Ελλάδα

Η τεράστια αυτή κινητοποίηση θα βοηθήσει στην εξάλειψη όλων των εστιών και θα ανακουφίσει τον κρατικό μηχανισμό. Όμως την επόμενη ημέρα θα φανούν και τα τεράστια κόστη των καταστροφικών πυρκαγιών και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα μάχεται σε ένα τριπλό μέτωπο, αυτό της Πανδημίας, της κρίσης με την Τουρκία και τον κίνδυνο Ασφάλειας στο εσωτερικό, όπως κυβερνοεπιθέσεις, μεταναστευτικό και αναταραχή της κοινωνίας.

Σε αυτή την την τριπλή μάχη άλλοι σύμμαχοι της χώρας θα προστρέξουν για στήριξη για να μην κινδυνεύσουν τα συμφέροντα τους. Το επόμενο διάστημα θα δούμε τους Άραβες να προβαίνουν σε ενέργειες που θα έχουν στόχο την στήριξη της Ελλάδας. Για χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, θα είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να βοηθήσουν την Ελλάδα εκ νέου, αλλά κυρίως, να δείξουν την αλληλεγγύη σε ένα χριστιανικό Έθνος.

ViaDiplomacy Newsroom