Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ ζητούν να σταματήσει η βία στο Σουδάν

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη κατάσταση και την αύξηση της βίας στο Σουδάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι υπουργοί ζήτησαν να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση και να επιστρέψει σε μια συμφωνία πλαίσιο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων των πολιτών και του στρατού.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί βαθιά για τις συγκρούσεις στο Σουδάν, καλώντας τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν τον διάλογο αντί της σύγκρουσης, σε δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Χαρτούμ συνέστησε στους πολίτες της να παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνούν μαζί της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Σε tweet που αναρτήθηκε το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Faisal bin Farhan είπε: «Καλούμε τα αδέρφια στο Σουδάν να σταματήσουν γρήγορα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να δώσουν προτεραιότητα στο συμφέρον του αδελφικού σουδανικού λαού διατηρώντας το κέρδη και δυνατότητες, και να επιστρέψουμε στη συμφωνία πλαίσιο που στοχεύει στην επίτευξη μιας πολιτικής δήλωσης που επιτυγχάνει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία για το Σουδάν και τον αδελφό του λαό».

Στον ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν από τα εμπόλεμα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα 27 επιβεβαιωμένους θανάτους και περισσότερους από 180 μαχητές και τραυματίες.

Τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και της διασφάλισης της ασφάλειας του προσωπικού του ΟΗΕ. Επιβεβαίωσαν επίσης την «ισχυρή δέσμευσή τους για την ενότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας του Σουδάν».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν όλα τα μέρη στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακωθούν και να εργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου, ανέφερε το SPA.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Χαρτούμ παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Σουδάν και επιβεβαίωσε τη θέση των ΗΑΕ σχετικά με τη σημασία της αποκλιμάκωσης και εργάζεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών».

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit καταδίκασε τη χρήση όπλων στο Σουδάν και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση. 

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε παρόμοια δήλωση καλώντας όλα τα σουδανικά μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. 

Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Αιγύπτου δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Σουδάν και ότι συντονίζεται με τις αρμόδιες σουδανικές αρχές για να εγγυηθεί την ασφάλεια των αιγυπτιακών δυνάμεων, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Γκαρίμ Αμπντέλ Χαφέζ.

Η δήλωσή του έγινε καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν κοινοποίησαν ένα μη επαληθευμένο βίντεο που, όπως είπαν, δείχνει αιγυπτιακά στρατεύματα που τους είχαν «παραδοθεί» στο Merowe, στο βόρειο Σουδάν, στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ της ομάδας και του σουδανικού στρατού. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας κάλεσε τα σουδανικά κόμματα να επιδείξουν τον «ύψιστο βαθμό αυτοσυγκράτησης», σε ανακοίνωσή του.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και της ισχυρής παραστρατιωτικής δύναμης της χώρας ξέσπασαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα και αλλού στο αφρικανικό έθνος, εγείροντας φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στο έθνος που έχει πληγεί από το χάος.

Στο Χαρτούμ, ο ήχος των σφοδρών πυροβολισμών ακούστηκε σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης και της γειτονιάς Μπαχρί.

(πηγή: arabnews)

ViaDiplomacy Newsroom