ΟΗΕ: Οι Ροχίνγκια στη Μιανμάρ ζουν υπό την απειλή μιας “γενοκτονίας”

Οι περίπου 600.000 Ροχίνγκια που παραμένουν στη Μιανμάρ ζουν υπό την απειλή μιας «γενοκτονίας», προειδοποίησαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ, οι οποίοι ζήτησαν την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Σε έκθεσή της η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ επεσήμανε ότι υπάρχουν «αποδεικτικά στοιχεία τα οποία επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η πρόθεση του κράτους για γενοκτονία (…) έχει ενισχυθεί» από πέρυσι και «ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν ή να επαναληφθούν πράξεις με στόχο τη γενοκτονία».

«Αυτό σημαίνει ότι η Μιανμάρ θα πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του ΔΠΔ επειδή δεν πληροί τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, μία από τις λίγες συμβάσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει επικυρώσει», αναφέρει η επιτροπή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, στους οποίους δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση στο κρατίδιο Ραχίν όπου ζει κυρίως η μουσουλμανική μειονότητα, «η Μιανμάρ εξακολουθεί να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (…) και διώξεις στο πλαίσιο μιας γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον των Ροχίνγκια».

Περίπου 740.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κρατίδιο Ραχίν τον Αύγουστο του 2017 έπειτα από μια επιχείρηση του βιρμανικού στρατού.

ViaDiplomacy Newsroom