«ΩΚΥΑΛΟΣ»: Το ελληνικής ναυπήγησης διακλαδικό ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο οι δοκιμές του νέου ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης διακλαδικού ταχύπλοου σκάφους ανορθόδοξου πολέμου το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μυστικού προγράμματος  «ΩΚΥΑΛΟΣ».  Όπως είχε δημοσιεύσει πριν από ένα μήνα το Via Diplomacy το ελληνικό σκάφος παραδόθηκε για δοκιμές στην ΔΥΚ στο λιμάνι της Χαλκίδας στις αρχές Νοεμβρίου.
SB5
Το συγκεκριμένο σκάφος έχει μήκος 13 μέτρα είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από κράματα αλουμινίου από ελληνική εταιρεία, η σχεδίαση του πραγματοποιήθηκε από Έλληνες ναυπηγούς. Το σκάφος διαθέτει δυο μηχανές τοποθετημένες στο εσωτερικό του σκάφους τύπου Volvo Penta 370 ίππων, οι οποίες επιτρέπουν στο σκάφος να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 38-40 κόμβους, ενώ η ταχύτητα πλεύσης του εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 34-35 κόμβους.
Το πλήρωμα του αποτελείται από τέσσερα άτομα και μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του ομάδα ανδρών πλήρως εξοπλισμένη. Το σκάφος έχει εξοπλιστεί με μία σταθεροποιημένη τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα οπλισμού ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής η οποία φέρει ένα πυροβόλο των 12,7 χλστ και αισθητήρες ημέρας και νύκτας.
SB1
Εκτιμάται ότι πρόκειται για την πλατφόρμα “ANDROMACHE 50” της ελληνικής εταιρείας SOUKOS ROBOTS SA, η οποία είναι χαμηλού βάρους και προφίλ, ιδιαίτερα ανθεκτική και συμπαγής, μπορεί να δεχτεί πληθώρα διαφορετικών όπλων ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη, ενώ χάρις στους αισθητήρες ημέρας/νύκτας και στο σύστημα ελέγχου πυρός που διαθέτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το πλήρωμα εναντίον στόχων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Εκτός από το παραπάνω σύστημα το ελληνικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με δύο πολυβόλα των 7,62 χλστ τοποθετημένα εκατέρωθεν στην πρύμνη πίσω από την υπερκατασκευή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά” η σχεδίαση και κατασκευή του πρωτότυπου σκάφους υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, από ελληνικές εταιρείες και με υλικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-amyna μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών του πρωτότυπου σκάφους «ΩΚΥΑΛΟΣ» σε επιχειρησιακές συνθήκες θα εφαρμοστούν πιθανές βελτιώσεις και τροποποιήσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής προκειμένου να αντικατασταθούν σταδιακά τα υπάρχοντα, παλαιά Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ τα οποία προέρχονται από δωρεές πλουσίων Ελλήνων ή από κατασχέσεις της Αστυνομίας του ΛΣ και της εφορίας.
SB2
Επιπλέον, για λόγους ομοιοτυπίας και οικονομίας σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, αποφασίστηκε αντί της συνήθους έως τώρα πρακτικής της ξεχωριστής επιλογής ταχύπλοων σκαφών από τον κάθε Κλάδο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το εν λόγω σκάφος να καλύψει και τις ανάγκες των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομών του Στρατού Ξηράς.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί οικονομία κλίμακας στην συντήρηση και υποστήριξη των σκαφών ενώ θα επιτευχθεί και η πολυπόθητη ομοιομορφία στο υλικό που χρησιμοποιείται το οποίο σημειωτέον θα είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής.
ANDROMACHE

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.