Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε ένα χωριό της βορειοδυτικής Συρίας, όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι, ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το χωριό Τζουμπάς, στα περίχωρα της πόλης Σαρακέμπ, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι που είχαν καταφύγει σε ένα σχολείο και εκεί κοντά.

Από τις 16 Δεκεμβρίου, οι δυνάμεις του καθεστώτος, υποστηριζόμενες από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στην περιοχή αυτή ενώ σε σφοδρές μάχες στο έδαφος αντιπαρατίθενται με τζιχαντιστικές και ανταρτικές οργανώσεις.

Από την περασμένη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, πήραν τον έλεγχο 46 χωριών στον τομέα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και πλησιάζουν μια πόλη-κλειδί στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος βρίσκονται τέσσερα χιλιόμετρα από τη Μααρέτ αλ-Νούμαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Σήμερα, Τρίτη, τζιχαντιστές και αντάρτες μαχητές κατάφεραν να θέσουν και πάλι υπό τον έλεγχό τους το χωριό Ταλαμανάς, καθώς και ένα παρακείμενο χωριό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, που περιλαμβάνει κατά μεγάλο μέρος την ομώνυμη επαρχία και τμήματα των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπίου και της Λαττάκειας, κυριαρχείται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).

Άλλες μικρές τζιχαντιστικές και ανταρτικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί, εξάλλου, περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας που ανακατέλαβε η Δαμασκός.

Το συριακό καθεστώς, που ελέγχει πλέον περισσότερο από το 70% του εδάφους, έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι είναι αποφασισμένο να ανακαταλάβει την περιοχή της Ιντλίμπ.

Η Δαμασκός και η Μόσχα εξαπέλυσαν ευρεία επιχείρηση από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χίλιοι άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και να εκτοπιστούν 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πριν από την έναρξη της εφαρμογής μιας εκεχειρίας στα τέλη Αυγούστου.

Όμως οι βομβαρδισμοί και οι μάχες στο έδαφος συνεχίστηκαν παρά την κατάπαυση του πυρός, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων και μαχητών.

Εξάλλου, οι δυνάμεις του καθεστώτος περικύκλωσαν χθες, Δευτέρα, ένα παρατηρητήριο των τουρκικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στην περιοχή στη βάση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2018 ανάμεσα στη Μόσχα και στην Άγκυρα, που στηρίζει τους αντάρτες, προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού εναντίον της περιοχής.

Μεγάλες δυνάμεις και χώρες της περιοχής έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων από το καθεστώς της Δαμασκού. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 370.000 ανθρώπων ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.

ViaDiplomacy Newsroom