Οκτώ MRAP Τyphoon GSS-300 και οκτώ θωρακισμένα πολιτικά οχήματα δέσμευσε το Τελωνείο Πειραιά

Τεθωρακισμένα οχήματα με προστασία κατά ναρκών και θωρακισμένα πολιτικά οχήματα δέσμευσαν υπάλληλοι του ΣΤ΄ Τελωνείου Πειραιά, σε συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για 16 οχήματα τα οποία είχαν προορισμό την Λιβύη η οποία σπαράσσεται από το δεύτερο εμφύλιο πόλεμο που δοκιμάζει την χώρα από το 2011 όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του Συνταγματάρχη Καντάφι.

Τα 16 οχήματα που αφίχθηκαν στον Πειραιά με το φορτηγό πλοίο M/V «Tychy» από το λιμένα La Spezia της Ιταλίας είχαν προορισμό το λιμένα Khalid της Λιβύης, μέσω του λιμένα Derince της Τουρκίας.

Τα οχήματα δεσμεύτηκαν, διότι εμπίπτουν στις απαγορεύσεις της παραγράφου 9 της απόφασης 1970/2011 του ΟΗΕ, ως στρατιωτικός και παραστρατιωτικός εξοπλισμός του οποίου απαγορεύεται η άμεση ή η έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη.

Από τα 16 οχήματα τα οκτώ είναι τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα 4×4 MRAP Τyphoon GSS-300 της καναδικής εταιρείας Streit Group, η οποία διατηρεί 12 εργοστάσιο σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ των οποίων ένα στην Τουρκία και δύο στα ΗΑΕ.

Τα υπόλοιπα οχήματα είναι πέντε τεθωρακισμένα πολιτικά οχήματα Toyota Land Cruiser, δύο τεθωρακισμένα πολιτικά οχήματα BMW και ένα τεθωρακισμένο πολιτικό όχημα Mercedes.

Το όχημα MRAP Τyphoon GSS-300 έχει μήκος 6,5 μέτρα πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα και βάρος 12,5 τόνους. Έχει διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει 8 εξοπλισμένους στρατιώτες.

Το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του τα 1.000 χλμ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.