Ολάντ: Ανησυχία για «αναζωπύρωση» του κινδύνου της τρομοκρατίας στη Συρία

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε την Κυριακή τις «δυσβάστακτες θυσίες» των Κούρδων στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και προειδοποίησε εναντίον της «αναζωπύρωσης» του κινδύνου της τρομοκρατίας αν γίνουν στόχος νέας τουρκικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας.

Οι Κούρδοι διαδραμάτισαν «μείζονα ρόλο» στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «με την υποστήριξη του (διεθνούς) συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας», ανέφερε ο Ολάντ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνάντησή του με τον Χάλεντ Ίσα, αντιπρόσωπο στη Γαλλία της αυτόνομης συνομοσπονδίας των Κούρδων στη Συρία, γνωστής με την ονομασία Ροζάβα.

«Η συμβολή των Κούρδων της Συρίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας είχε τίμημα δυσβάστακτες ανθρώπινες θυσίες», τόνισε ο Ολάντ.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είχε διατάξει την εμπλοκή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, εξέφρασε την ανησυχία πως θα υπάρξει νέα «ανάφλεξη της σύρραξης» μετά την μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία και την απειλή περί έναρξης νέας τουρκικής επέμβασης στα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο.

«Αυτές οι απειλές, εάν γίνουν πραγματικότητα, θα έχουν δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό, θέτοντας σε κίνδυνο έναν σύμμαχο της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) και οδηγώντας στην αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στη Συρία και πέραν αυτής», πρόσθεσε ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Οι Κούρδοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο αγώνας εναντίον του ΙΚ, μέλη του οποίου είναι περικυκλωμένα στους ύστατους θύλακες που ελέγχουν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, θα δοκιμαζόταν σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης διότι οι μαχητές τους θα ήταν αναγκασμένοι να απεμπλακούν από τις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις και να σπεύσουν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φρανσουά Ολάντ το 2017, δήλωσε ότι τον «λυπεί βαθιά» η αμερικανική απόφαση, κρίνοντας πως ένας σύμμαχος «πρέπει να είναι αξιόπιστος».

Η Γαλλία εξάλλου διαβεβαίωσε πως παραμένει δεσμευμένη στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, παρά την ανακοίνωση περί επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από τη συριακή επικράτεια.

Πέραν της υποστήριξης από αέρος και με πυροβολικό, η Γαλλία έχει επίσης αναπτύξει ομάδες των Ειδικών Δυνάμεών της στη βορειοανατολική Συρία. Ο αριθμός των γάλλων στρατιωτικών στην περιοχή αυτή παραμένει απόρρητος.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προειδοποιήσει το Παρίσι εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς την κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG στη Συρία, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, λόγω των δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αιματηρό ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984.

ViaDiplomacy Newsroom