Ολλανδική κυβέρνηση προς Τσαβούσογλου: «Είσαι ανεπιθύμητος»

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υποδεχθεί επισήμως τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εάν έρχεται για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία για το επερχόμενο δημοψήφισμα του Ερντογάν.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να έρθει.

“Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία”, είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, διευκρινίζοντας ότι “απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις”.

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι νατοϊκός σύμμαχος.

Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παρέμεινε αδιευκρίνιστο πού θα δώσει ομιλίες.

Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη.

Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο σε προτίμηση, κάλεσε για την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση της Τουρκάλας υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Κάγια ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Βίλτερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα χάνει έδαφος στα κεντρώα κόμματα, έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία για να ανακτήσει το προβάδισμά του στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας όπου έχουν επικρατήσει διαμάχες, μερικές φορές παθιασμένες, για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την επίδρασή τους στην ολλανδική ταυτότητα.

Στην Ευρώπη διευρύνεται το κλίμα ανησυχίας για την πρόθεση Τούρκων υπουργών να κάνουν περιοδείες αναζητώντας ψήφους. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί στη Γερμανία, ενώ ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας έχει δηλώσει ότι θέλει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη χώρα.

enikos.gr

ViaDiplomacy Newsroom