Ολοκληρώνεται ο Νότιος Διάδρομος – Ο TAP έτοιμος να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη

Την ολοκλήρωση των έργων για την κατασκευή του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την Τουρκία στην Ιταλία -μέσω της Ελλάδας- ανακοίνωσε ο φορέας διαχείρισης του αγωγού.

Αυτό που απομένει μόνο, είναι το σημείο διασύνδεσης μεταξύ του ΤΑΡ και του ιταλικού δικτύου μεταφοράς Snam Rete Gas, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Έτσι, σταδιακά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του αγωγού. Ήδη μάλιστα, έχει εισαχθεί φυσικό αέριο κατά μήκος του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την νότια Ιταλία.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 3.500 χλμ., ο οποίος εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα έως την Ευρώπη.

Βάσει εθνικών και διεθνών προτύπων ασφάλειας και λειτουργίας, ο TAP λειτουργεί ως Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) και Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς (ITO), παρέχοντας μεταφορική δυναμικότητα (capacity) σε εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ (shippers) με ασφαλή, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο.

ViaDiplomacy Newsroom