Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των ραντάρ του τουρκικού αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος Korkut

Ένα ακόμη εγχώριο πρόγραμμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας φαίνεται να εισέρχεται στην φάση της τεχνολογικής ωριμότητας μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων δοκιμών πιστοποίησης. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την τουρκική κρατική εταιρεία Aselsan ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των αυτοκινούμενων ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού του Συστήματος Ελέγχου Πυρός που θα εξοπλίσουν το υπό ανάπτυξη αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλων Korkut.

aselsan-radar

Σύμφωνα με την εταιρεία το ραντάρ έρευνας 3D τεχνολογίας AESA έχει εμβέλεια 70 χλμ λειτουργεί στην συχνότητα Χ, μπορεί να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους αυτόματα, μπορεί να κατηγοριοποιήσει τους στόχους, ενώ ενσωματώνει και σύστημα αναγνώρισης φίλου/εχθρού (IFF).

aselsan radar 2

Οι τελικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 17-21 Νοεμβρίου του 2014 και σε αυτές συμμετείχαν ελικόπτερα και αεροσκάφη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος πυροβόλων Korkut το οποίο προορίζεται για την αντιαεροπορική κάλυψη μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών από ελικόπτερα και αεροσκάφη που ίπτανται χαμηλά και σε μικρή απόσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

aselsan radar

Το σύστημα αποτελείται από τρεις αυτοκινούμενες Μονάδες Πυρός με δύο πυροβόλα των 35/228 χλστ ένα ραντάρ εγκλωβισμού στόχων και ένα ηλεκτροπτικό σύστημα καθώς και μία αυτοκινούμενη μονάδα Ελέγχου Πυρός η οποία διαθέτει ραντάρ έρευνας και ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού στόχου.

Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν 42 Μονάδες Πυρός και 14 Κέντρα Ελέγχου Πυρός με το καθε ένα να ελέγχει τρείς μονάδες πυρός. Κατά την διάρκεια των δοκιμών δοκιμάστηκαν και τα δύο ραντάρ, Έρευνας και Εγκλωβισμού τοποθετημένα επι ικριωμάτων.

Τα πυροβόλα του συστήματος είναι το ελβετικής σχεδίασης αλλά τουρκικής κατασκευής τύπου GDF-006 AHEAD το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση 4 χλμ η ταχυβολία του είναι 2×550 βλήματα το λεπτό και μια συνηθισμένη εμπλοκή με ένα στόχο περιλαμβάνει την εξαπόλυση 28 βλημάτων. Η αναχορηγία του συστήματος για την έκδοση με την αυτόματη τροφοδοσία είναι 280 βλήματα.

KURKUT

Στην περίπτωση του τουρκικού συστήματος τα δύο πυροβόλα των 35 χλστ το ραντάρ εγκλωβισμού και το ηλεκτροπτικό σύστημα της Μονάδας Πυρός βρίσκονται σε ένα πυργίσκο επί αμφίβιου οχήματος τύπου ΖΜΑ-30 βάρους 30 τόνων της τουρκικής εταιρείας FNSS. Στον συγκεκριμένο πυργίσκο είναι αποθηκευμένα και τα πυρομαχικά ενώ εκτός του σκάφους βρίσκονται ο οδηγός και οι δύο χειριστές των πυροβόλων.

Σε όχημα του ιδίου τύπου είναι τοποθετημένο και το Κέντρου Ελέγχου Πυρός στο οποίο βρίσκονται οι δύο χειριστές των αισθητήρων και το οποίο είναι εξοπλισμένο όπως αναφέρθηκε με το ραντάρ έρευνας και τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.