Ολοκληρώθηκε η στρατηγικής σημασίας σύνδεση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ

Μετά από χρόνια σχεδιασμού, ένα στρατηγικής σημασίας έργο, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2013, παραδίνεται στην ΕΡΓΟΣΕ την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου.

Πρόκειται για την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, με το δίκτυο του ΟΣΕ και ακολούθως με το βουλγαρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα επιτρέψει την διασύνδεση του ελληνικού λιμένα με το λιμάνι της Βάρνας στον Εύξεινο Πόντο.

Το έργο συνολικού ύψους 3.106.325 ευρώ ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2013 και πρόκειται να δώσει τεράστια ώθηση στο περιφερειακό και διεθνές εμπόριο από και προς τον Εύξεινο Πόντο.

Χάρις στην νέα σύνδεση τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα πλοία στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο, μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους ταχύτερα, αφού για να μεταφερθούν σιδηροδρομικά από την Βάρνα προς την Αλεξανδρούπολη και από το ελληνικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο χρειάζονται μόλις 6 ώρες, σε αντίθεση με τις 60 ώρες που απαιτούνται για την διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια.

Ουσιαστικά με την διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ και με το Βουλγαρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτυγχάνεται η παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, τα οποία αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα κορεσμού, αφού 132 πλοία διασχίζουν καθημερινά την στενή λωρίδα θάλασσας μήκους 31 χλμ και πλάτους 3,4 χλμ.

Συνολικά 26 σημαντικά ναυτικά ατυχήματα με συγκρούσεις πλοίων έχουν συμβεί στα Στενά του Βοσπόρου από το 1960 μέχρι και το 2013 με αρκετά θύματα.

Η κατασκευή της σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ» 2007-2013.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, εάν σε μία περιοχή με ένα εκατομμύριο εργαζομένους αυξηθεί η εμπορευματική κίνηση μέσω του λιμανιού κατά 1 εκατ. τόνους, δημιουργούνται άμεσα περίπου 400 με 600 θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα περισσότερες από 7.500 νέες δουλειές.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.