Όμηρος τριών βουλευτών η κυβέρνηση και η σταθερότητα της χώρας

Όμηρος τριών βουλευτών είναι πλέον η κυβέρνηση και η σταθερότητα της χώρας μετά την σημερινή διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή Στάθη Παναγούλη και του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Κι οι δύο βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο για το τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της «υποδόσης» των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να απομείνει με 153 βουλευτές δηλ μόλις με δύο περισσότερους από την πλειοψηφία των 151 εδρών.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στάθης Παναγούλης δήλωσε πως απέχει από την ψηφοφορία και δεν παραιτείται της θέσης του, ενώ Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο και πρόκειται να διατηρήσει την έδρα του.

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Μετά από τις διαγραφές των δύο βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η συγκυβέρνηση διαθέτει την υποστήριξη 153 βουλευτών μεταξύ των οποίων είναι και οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από την Βουλή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει ένα βαρύ πακέτο μέτρων, με περικοπές και μειώσεις στις συντάξεις.

Είναι βέβαιο ότι η Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αποδεχτούν με ευκολία και χωρίς αντιδράσεις, τουλάχιστον στην αρχή, τα σκληρά μέτρα που θα χρειαστεί να ψηφίσουν, αφού μόλις τώρα η κοινωνία αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις των νέων μέτρων και ο χειμώνας διαφαίνεται δύσκολος ιδιαίτερα για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες στα αστικά κέντρα και στην επαρχία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί εκτάκτως την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.