Όταν μιλάμε για Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ ας κοιτάμε εκπαίδευση και πολιτισμό

Η πιο σημαντική παρέμβαση στο “Thessaloniki summit 2018” έγινε από τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο. «Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να εξεταστεί σοβαρά η σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου» δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος ενώ ενδεικτική ήταν και αναφορά του για συναντήσεις 1 ή 2 φορές το χρόνο σε Ουάσινγκτον και Αθήνα από στελέχη διοικήσεων των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας για την Εκπαίδευση, η Αμερικανίδα Υπότροφος του Ιδρύματος FULBRIGHT FOUNDATION GREECE, Hannah Rayhill, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με 70 μαθητές 15-16 χρονών για τις μαθητικές τους εμπειρίες μέσα από το Ελληνικό και Αμερικανικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης

Και αυτό είναι ένα από τα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση. Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις δράσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα, διαπιστώνει μια παρέμβαση η οποία ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας. Οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει την Ελλάδα ως στρατηγικό τους βάθος εδώ και πολλά χρόνια, τώρα το υλοποιούν. Ένα από τα σχέδια σε αυτή την υλοποίηση είναι και η “κοινωνική ισορροπία”. Ο αριθμός των βάσεων που διαθέτει πλέον στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, αλλά και ο εκδημοκρατισμος μαζί με την εξάλειψη του Εθνικισμού στα Βαλκάνια, είναι προτεραιότητες που θα επιτευχθούν μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό

Αυτό ακριβώς συνέβη στην μεταπολεμική Γερμανία. Οι Αμερικανοί κυρίως, για να μπορέσουν να έχουν μια σταθερή παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν την Κομμουνιστική απειλή στον Ψυχρό Πόλεμο, δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε οι Γερμανοί πολίτες να έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα ασφάλειας και συνεργασίας με τις Αμερικανικές δυνάμεις.

Όταν πριν λίγους μήνες το viadiplimacy μιλούσε για ένα νέο “Σχέδιο Μάρσαλ” , αναφερόταν σε αυτό ακριβώς. Η χώρα -αυτή την στιγμή- η βοήθεια που δέχεται από τις ΗΠΑ γεωπολιτικά, οικονομικά και πολιτικά, είναι ένα “Σχέδιο Μάρσαλ. Να θυμίσουμε ότι μόλις χθες (Πέμπτη), για πρώτη φορά, ένας Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, προειδοποίησε την Τουρκία για τις εξελίξεις στην Κύπρο!!

ViaDiplomacy Newsroom