Ουάσιγκτον: «Ελεγχόμενα από το Ισραήλ» και όχι «κατεχόμενα» τα Υψίπεδα Γκολάν

Σε έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με το status των Υψιπέδων Γκολάν, γίνεται αντικατάσταση του όρου «κατεχόμενα» από τη φράση «ελεγχόμενα από το Ισραήλ»

Την απαλοιφή του όρου «κατεχόμενα» και την αντικατάστασή του από τη φράση «ελεγχόμενα από το Ισραήλ» περιλαμβάνει η ετήσια αναφορά των ΗΠΑ για τις περιοχές των Υψιπέδων Γκολάν.

Σ’ αντίθεση με προηγούμενες εκθέσεις, η φετινή αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ περιγράφει τα Υψίπεδα Γκολάν ως «ελεγχόμενα από το Ισραήλ», αφαιρώντας τη λέξη «κατεχόμενα».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά ένα ακόμη δείγμα της αυξανόμενης στήριξης της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ.

Χαρακτηριστικά, τον προηγούμενο μήνα, βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εισήγαγαν νομοσχέδιο, το οποίο «διασφαλίζει ότι το Ισραήλ ανακτά τον έλεγχο των Υψιπέδων Γκολάν». Πέρυσι, άλλωστε, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της αμφισβητούμενης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική στήριξη στην κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων επέρχεται εν όψει των πρόωρων εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 9 Απριλίου. Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες περί διαφθοράς, διεκδικεί την επανεκλογή του για τέταρτη διαδοχική φορά.

Τα Υψίπεδα Γκολάν είναι μία στρατηγική περιοχή, εκτάσεως 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία χρησιμοποιείται από το Τελ Αβίβ ως φυσική ζώνη ασφαλείας έναντι πιθανών στρατιωτικών απειλών από τη Συρία. Παράλληλα, συνιστά μία ζωτικής σημασίας πηγή φυσικού πλούτου, παρέχοντας το 1/3 των υδάτινων αναγκών του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ έλαβε τον έλεγχο των Υψιπέδων από τη Συρία, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Πολέμου των Έξι Ημερών», το 1967. Επισήμως προσάρτησε την κατειλημμένη περιοχή το 1981.  Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένως αρνηθεί την αναγνώριση των Υψιπέδων ως ισραηλινού εδάφους.

(πηγή: sputniknews.gr)

Avatar