Η Ουγγαρία παρακάμπτει τις Βρυξέλλες και ανοίγει το δρόμο για South Stream

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας με τροποποίηση νομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή του ρώσικου συμφερόντων αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα διέρχεται  και από το ουγγρικό  έδαφος. Ο South Stream είναι προτεινόμενος αγωγός που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη Μαύρη θάλασσα στη Βουλγαρία και από εκεί σε Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβενία.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταπατεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει ότι όλες οι διμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες σχετικά με τον South Stream παραβιάζουν το Third Energy Package που αναφέρει ότι οι αγωγοί μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να ανήκουν σε εξαγωγείς φυσικού αερίου για να μη διαστρεβλώνεται η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Το ουγγρικό νομοσχέδιο που πρότεινε ο Ανταλ Ρόγκαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε εταιρεία φυσικού αερίου που δεν είναι πιστοποιημένος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ενεργείας να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ουγγρικό Τύπο, η όποια εταιρεία θα χρειαστεί έγκριση από την Ουγγρική Υπηρεσία Ενέργειας και σε αυτή την περίπτωση,  εκτιμούν οι βουλευτές του Fideszη,  δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία η Ευρωπαϊκή Ενωση.Το νομοσχέδιο όπως αναφέρει το Euractiv.com δεν «δείχνει» κανένα συγκεκριμένο έργο αγωγού, αλλά είναι προφανές ότι αφορά το South Stream, που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο και που θα επιτρέψει στη Ρωσία  να παρέχει φυσικό στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι και άλλοι προμηθευτές φυσικού αερίου θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε South Stream, αλλά η κρατική ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom αρνείται να συμμορφωθεί. Αν το ουγγρικό νομοσχέδιο καταφέρει και παρακάμψει τη νομοθεσία της ΕΕ δημιουργεί προηγούμενο που  μπορεί να ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες νομοθεσίες και στα άλλα κράτη –μέλη της όπου έχει σχεδιαστεί να περάσει ο συγκεκριμένος αγωγός φυσικού αερίου.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.