Η Ουγγαρία σταματά τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου  προς την γειτονική Ουκρανία έχουν διακοπεί «επ αόριστον» όπως δήλωσε ο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, μια ημέρα μετά από την εξασφάλιση μιας νέας συμφωνίας με το ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom. Σύμφωνα με την αιτιολογία της Ουγγρικής πλευράς, η διακοπή οφείλεται στις αυξανόμενες εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Η FGSZ Ltd διέκοψε την μετάδοση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία μέσω του ξεχωριστού αγωγού Testveriseg  το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου 2014, για αόριστο χρονικό διάστημα,” όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της

Naftogaz, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την κίνηση της Ουγγαρίας  “ανεξήγητη και απροσδόκητη.”

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός  Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε ότι η χώρα είχε καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ για να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία για να γεμίσουν τα κέντρα αποθήκευσης πριν από το χειμώνα. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο δημόσιο ραδιόφωνο, τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Μίλερ στη Βουδαπέστη.

Η Ρωσία είναι η μόνη πηγή της Ουγγαρίας από το φυσικό αέριο, και το 2013 έστειλε 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ο νέος αγωγός  της Gazprom South, αναμένεται να είναι πλήρης το 2018, και θα περάσει μέσα από την Ουγγαρία. Το έργο θα μειώσει την εξάρτηση διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Νωρίτερα το Σεπτέμβριο, η Πολωνία αναγκάστηκε επίσης να απενεργοποιήσετε την αντίστροφη ροή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, αφού ισχυρίστηκε ότι η Gazprom μείωσε τις προμήθειες, πράγμα  που αρνήθηκε η ρωσική εταιρεία. Μια ημέρα αργότερα, η Πολωνία επανέλαβε την πλήρη παράδοση στην Ουκρανία.

ViaDiplomacy Newsroom